Tetka supruge Dragana Čovića savjetovala Eronet za 15.000 KM mjesečno

BiH

novi_ht_eronet_centar_u_mostaru_1_14924

Novinska agencija Patria došla je u posjed dokumenta koji otkriva tek jedan od načina izvlačenja para iz Javnog preduzeća HT Mostar.

U maju 1999. godine sklopljen je ugovor između kompanije HT Mostar i firme Euro Consulting. Firma Euro Consulting pružala je konsultantske usluge iz oblasti marketinga i poslovanja HT Mostaru po mjesečnoj cijeni od čak 15.000 KM.

Zanimljivo je da je ugovor sa HT Mostar u ime Euro Consultinga potpisala suvlasnica i direktorica firme Valerija Čuljak, tetka Bernardice Čović, supruge predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

valerija culjak

Faksimil ugovora između HT Mostara i Euro Consultinga iz 1999. godine

Valerija Čuljak ne spominje se samo u ovoj aferi. Kantonalno tužilaštvo u Mostaru teretilo je Valeriju Čuljak i Branka Kolobarića da su od 1999. do 2001. godine, iskoristivši međusobna poznanstva i prekoračivši svoja ovlaštenja, pribavili imovinsku korist od 199. 000 maraka.

Valerija Čuljak je također bila optužena da je putem male privatizacije došla do objekta “Aneks uredski prostori i radiona”, te „Objekta u izgradnji”, a na štetu preduzeća „Soko” d.d. Mostar i „Primus AD” d.o.o. Mostar i Croherca AG d.o.o, u vrijednosti više od milion maraka.

Sud u Mostaru nakon toga oslobodio ju je ovih optužbi, iako dobro upućeni izvori tvrde da je Sud oslobađajuću presudu izrekao zbog političkog pritiska Dragana Čovića, piše Patria.