Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo

Tetka Zilha: Narodna kuhinja ima dovoljno namirnica, ali po prvi put imamo nestašicu hljeba

narodna_kuhinja_starigrad

Želja joj je bila da ove godine ode na hadž za koji je godinama skupljala novac, a ako zbog trenutne situacije to ne bude moguće, donirat će Narodnoj kuhinji. “I to je hadž”, kaže ona

Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu kazala je za Fokus.ba da je u toj kuhinji posljednjih dana povećan broj korisnika, a kako ističe, prvi put u 28 godina otkako brine za one koji su u stanju potrebe,  ovih dana se susreće sa nestašicom hljeba.

S kašikom i uz kazan provela rat

– Za sada  imamo dovoljno namirnica za naše korisnike, ali po prvi put smo suočeni sa nestašicom hljeba, jer korisnici traže dodatno hljeb. Ali, mi nikog ne vraćamo. Tetka Zilha je s kašikom i kazanom provela rat, pa ćemo i ovo prebroditi. Jeste situacija neprijatna, prvenstveno zbog rizika da nam korisnici ne obole, svako od svakog bježi, ali borimo se.  Zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu redovno smo snabdjeveni namirnicima. Moram reći da nas je odmah nazvao i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je mimo našeg budžeta kuhinji doznačio dodatna sredstva. Pomaže nam dosta i to što nam veterinar dolazi ovdje i uzima uzorke mesa iako ono već dođe s pečatom i papirima iz klaonica. Zahvaljujući onima koji su uplatitli kurbane za kuhinju možemo u variva dodati i koji komadić mesa više za naše korisnike – kaže tetka Zilha.

Dalje ističe da shodno vanrednim mjerama uvedenim zbog pandemije korona virusa u toj kuhinji poštuju sve propise.

 

– Mi smo uvijek vodili računa o higijeni, a sada smo nabavili sva dezinfekcijska i druga dodatna sredstva kako bismo ispoštovali sve mjere. Propisane mjere poštuju i korisnici pa pri preuzimanju hrane drže odstojanje. Jedini problem nam je to što trošimo posljednje zalihe rukavica i zaštitnih maski, pa bi nam i to dobro došlo –ističe tetka Zilha.

Humani građani

Dodaje i da uprkos vanrednoj situaciji ne samo u BiH, nego i čitavoj Evropi ima naših građana koji i dalje šalju donacije iz inozemstva, pa je tako jutros stigla pošiljka brzom poštom od jedne gospođe. Tetka Zilha ima i poruku za sve Sarajlije.

– Svi oni koji imaju viška hrane i donirali bi je kuhinji, mogu pozvati naš broj 033-237-189 i mi ćemo poslati naše vozilo koje je dezinficirano da to preuzme- poručuje tetka Zilha.

Inače, ova vrijedna i skromna žena koja skoro tri decenije brine o onima koji su u stanju potrebe, već je u penziji, ali je odlučila u ovoj teškoj situaciji ostati uz uposlenike i korisnike Narodne kuhinje. Želja joj je bila da ove godine ode na hadž za koji je godinama skupljala novac.

-Ali ako zbog ove situacije to ne bude moguće, onda ću od tih para koje sam skupljala kupiti namirnice za kuhinju. I to je hadž- zaključuje tetka Zilha.