Slobodan Vasković

Težak poraz Lukača: Da li je došlo do preokreta u istrazi ubistva Davida Dragičevića?

dragan-lukac-1

Lukačev novi težak poraz. OJT Banja Luka donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića i drugih za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti Željka Karana i Đorđa Rađena. Naredba je, ujedno, i dokaz da Lukač potpuno nezakonito progoni sve one koji traže da se otkriju i kazne ubice Davida Dragičevića

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je 13. decembra Naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića, Slaviše Simića, Željka Dabića i Stele Milanović, piše Slobodan Vasković na svom blogu.

Njih je MUP RS osumnjičio da su 30. decembra 2018. godine počinili krivično djela ugrožavanja sigurnosti patologa  Željka Karana i Đorđa Rađena.

Karan je vještak sudske medicine koji je izvršio obdukciju tijela ubijenog Davida Dragičevića, a pojavio se, što je nonsens, na pres konferenciji MUP-a RS-a 26. marta 2018. godine, kada je žrtva ubistva svjesno demonizovana od tadašnjeg načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića.

Kako navodi Vasković, Đorđe Rađen je lažno prijavio da mu je opljačkana kuća 18. marta 2018.

David Dragičević otet je u noći 18. marta 2018. potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta 2018. na ušću Crkvene u Vrbas.

Mirni protesti građana, zbog pokušaja zataškavanja ubistva, počeli su 26. marta 2018., a nasilno ih je ugušio MUP RS po naredbi ministra Dragana Lukača.

Građani su teško pretučeni u dva navrata – 25. i 30. decembra 2018. godine, bez ikakvog razloga.

Obustavljanje istrage protiv Davora Dragičevića i ostalih još jedan je poraz Lukača, ali i dokaz da MUP RS progoni bez razloga sve osobe koje zahtijevaju istinu o ubicama Davida Dragičevića i njihovo kažnjavanje.

U obrazloženju Naredbe o obustavi istrage se, između ostalog, navodi da Karan i Rađen nisu mogli biti ugroženi, jer su sve vrijeme redari, koji su obezbjeđivali skup 30.12.2018., sprečavali bilo kakav pokušaj nasilnog ulaska u zgradu u kojoj živi Karan, odnosno kuću Rađenovih.

Tužilaštvo je utvrdilo i da nije nanesena nikakva šteta na uređajima na bini na kojoj su trebali da se pojave izvođači na proslavi Nove 2019. godine.

Da podsjetim, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je optužio građane koji su mirno protestvovali da su oštetili miksetu i druge uređaje, te da zbog toga ne mogu da se održe novogodišnji koncerti. To, kako navodi Vasković, nije bila istina.

U OJT Banja Luka i pred sudovima u tom gradu nalazi se niz predmeta u kojima je MUP RS bez ikakvih dokaza optužio brojne građane za razna izmišljena djela, samo kako bi ih spriječio da traže istinu i progonio zbog tih zahtjeva, tvrdi Vasković.