Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ugledni medij

The New York Times: Šta čeka Ratka Mladića i zašto je konačna presuda bitna?

ratko mladic

Serge Brammertz, glavni tužitelj međunarodnog tribunala u Hagu, nedavno je kazao novinarima kako je veličanje i poricanje genocida danas “mnogo jače nego prije pet ili deset godina”

Konačna presuda u slučaju Ratka Mladića, osuđenog prvostepenom presudom suda u Hagu za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, dolazi u trenutku rastućeg zanosa među srpskim nacionalističkim grupama, koje se zalažu za ponovno ispisivanje historije, a negirajući optužbe za ratne zločine s njihove strane, piše The New York Times (NYT) na dan izricanja konačne presude pred haškim tribunalom.

Osuđeni ratni zločinci, kako piše dalje NYT, veličaju se kao heroji i daju im se istaknuta mjesta. U dijelu Bosne i Hercegovine, čije dominantno stanovništvo su Srbi, pojavljuju ogromni murali posvećeni Mladiću, a prikazuju ga u ratnoj uniformi.

Prethodno, podsjeća tekst, jedan od studentskih domova je nazvan po Radovanu Karadžiću, bivšem političkom lideru bh. Srba, koji služi doživotnu kaznu zbog uloge u ratu.

Serge Brammertz, glavni tužitelj međunarodnog tribunala u Hagu, nedavno je kazao novinarima kako je veličanje i poricanje genocida danas “mnogo jače nego prije pet ili deset godina”.

Dodao je da političari u cijeloj regiji i dalje koriste etnički baziranu mržnju za svoju korist.

“Temeljni stavovi su i dalje prisutni kod mnogih političara. Razlika je u tome što se danas više ne stide javno iznijeti svoje laži,” kazao je Brammertz.

NYT podsjeća kako je tokom rata UN-ovog tribunala podignuta optužnica protiv više od 160 osoba a održano je okoko 80 procesa, uključujući svjedočenja preko pet hiljada svjedoka koji su govorili o “barbarstvu kroz koje su prošli”.

Šta čeka Mladića?

Ako se potvrdi presuda ili prošire optužbe, Mladić će iz pritvorskog centra UN-a u Hagu biti poslan u jedan od europskih zatvora koji prihvataju zatvorenike tribunala. Eventualno odredište još nije poznato, ali se ne očekuje da to bude zatvor na otoku Wight gdje je nedavno premješten Radovan Karadžić da odsluži doživotnu kaznu.

Uzimajući u obzir prethodne osuđujuće presude za masakr, smatra se malo vjerovatnim da bilo koji dio Mladićeve žalbe na prvostepenu presudu uspije, piše NYT.

“Onima koji su pratili slučaj Mladić vjerovatno je najbitnije kako će generalove postupke ocjenjivati historija. Hoće li ostati zabilježen kao zlikovac krvavog genocida ili će potrajati pokušaji da ga se oslika kao domoljuba i heroja”, zaključuje se u tekstu.