Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije ništa usvojeno

TI BiH: Proces pripreme ključnih zakona iz Mišljenja EU je licemjerna farsa

transparency (1)

Dodaju da pri tome manipulacija procedurama, opstrukcije, međusobne optužbe i ucjene ključnih političkih aktera, osim što uzrokuju nepotrebna odugovlačenja, urušavaju kredibilitet i povjerenje u sam proces

Transparency International BiH ocijenio je da odsustvo stvarne namjere bh. vlasti da suštinski unaprijede zakonski okvir u ključnim oblastima potvrđuje činjenica da procedura usvajanja niti jednog od navedenih zakona ni nakon više od dvije godine od objavljivanja Mišljenja EK nije okončana.

Podsjećaju da se ključni zakoni za jačanje vladavine prava, navedeni kao prioritetni uslovi u Mišljenju Evropske unije za sticanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU – Izborni zakon, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije FBiH, već duži vremenski period nalaze u proceduri.

– Umjesto usklađivanja zakonskog okvira u navedenim oblastima sa međunarodnim standardima i mišljenjima relevantnih tijela (Venecijanska komisija, ODIHR), pažnja vlasti je fokusirana na nastojanja da se izigra suština međunarodnih standardna i dobrih praksi, zadovoljavanjem puke forme i borbom za uske stranačke interese – navode iz TIBiH.

Dodaju da pri tome manipulacija procedurama, opstrukcije, međusobne optužbe i ucjene ključnih političkih aktera, osim što uzrokuju nepotrebna odugovlačenja, urušavaju kredibilitet i povjerenje u sam proces.

– Rad Parlamentarne skupštine je praktično blokiran, a Vijeće ministara i Ministarstvo pravde BiH su u funkciji opstrukcije procesa. Mučna atmosfera u kojoj radi Interresorna radna grupa zadužena za izmjene izbornog zakonodavstva dodatno je opterećena činjenicom da u njen rad nije uključen CIK BiH, kao ključna institucija za provedbu izbora, što nedvojbeno predstavlja ozbiljan, ali i namjeran propust – ističu iz TIBiH.

TI BiH stoga apeluje na civilno društvo, međunarodnu zajednicu i opozicione političke partije da iskoriste sva raspoloživa sredstva za vršenje dodatnog pritiska na vladajuću koaliciju da odblokira rad Parlamentarne skupštine BiH i osigura kredibilitet procesa donošenja ključnih zakona iz Mišljenja EU.