TIBiH: Kampanja UKC RS zloupotrijebljena za promociju SNSD-ovih kandidata

cvijanovic – dodik

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) podnio je dodatnu prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIKBiH) “zbog zloupotrebe kampanje Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) ‘Svi pod jedan krov’, u svrhu promocije kandidata SNSD-a na predstojećim izborima”.

– Naime, na brojnim bilbordima i plakatima kojima UKC RS poziva građane na ceremoniju otvaranja nalaze se Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Dragan Bogdanić i Vlado Đajić koji su ujedno kandidati SNSD-a na predstojećim izborima. Na taj način UKC RS vrši ličnu promociju kandidata te stranke u toku izborne kampanje, iako je strogo zabranjeno finansiranje kampanje od strane javnih ustanova.

Ističe se da je TIBiH prethodno uputio zahtjev za dostavu informacija UKC RS, tražeći podatke o sredstvima utrošenim za tu kampanju, kao i postupcima kojima je izvršena nabavka kreiranja i distribucije promotivnih materijala.

– UKC RS je odbio dostaviti podatke o ukupnim troškovima te kampanje, pozivajući se na zaštitu komercijalnih interesa treće strane i zakonsku odredbu koja omogućava prolongiranje roka za još 15 dana. Bez obzira na tu odredbu, koja se često koristi za izbjegavanje dostave informacija, rukovodstvo UKC RS dužno je obavijestiti građane o cijeni te reklamne kampanje, kao i o razlozima zbog kojih uključuje i promociju pojedinih kandidata na predstojećim izborima, imajući u vidu da se zbog velikog broja bilborda radi o značajnim sredstvima – ističe se u saopćenju za javnost TIBiH.

Podsjećaju ‘da je TIBIH u maju ove godine već dobio sudski spor protiv UKC RS, zbog nedostavljanja podataka o javnim nabavkama’.

– TI BiH još jednom podsjeća da javne ustanove, preduzeća i institucije i sredstva poreskih obveznika nisu svojina političkih partija te da će svaki oblik zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje prijaviti nadležnim institucijama. TI BiH poziva i građane da (putem TI BiH Centra za pružanje pravne pomoći, na broj telefona 0800 55555) prijave takve zloupotrebe, kao i sve zloupotrebe u vezi sa izbornim procesom – ističe se.