TIBiH: Prijeti potpuno urušavanje državne službe u FBiH

transparency international bih

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federacije BiH, koji je u Parlament upućen po hitnoj proceduri, prijeti da potpuno uruši državnu službu vezujući rukovodeće državne službenike za mandat, smatra Transparency International BiH.

Kako je saopćeno iz ove organizacije, “time će se širom otvoriti vrata strankama na vlasti da otvoreno i na ova mjesta dovode partijske kadrove”.

– Iza objašnjenja Vlade FBiH da se na ovaj način odredbe usklađuju s nedavno donesenim Zakonom o radu, te da je jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH s ciljem da državna služba bude racionalnija, zapravo stoji namjera da se sve kategorije rukovodećih državnih službenika eliminišu i da se ova radna mjesta ubuduće poklapaju sa mandatom rukovodilaca organa uprave. Ovo je posebno problematično i zbog činjenice da je jedan od osnovnih zadataka državne službe da obezbijedi nesmetano vršenje funkcija javne uprave, naročito u situacijama kad dolazi do smjena vlasti, odnosno u uslovima kada se jave problemi u procesu formiranja vlasti – navodi se u saopćenju.

Javna uprava koja svake četiri godine mijenja kompletnu rukovodnu strukturu (i to bez konkursne procedure) nikako ne može doprinijeti efikasnosti i ekspeditivnosti administracije, tvrde iz TIBiH.

– Davanjem ovlasti ministrima i drugim rukovodiocima da slobodno dovode ključne ljude u upravu, prekida se svaka veza sa transparentnošću i meritornošću, a upućivanje nacrta na usvajanje po hitnoj proceduri, bez mogućnosti javne rasprave, potvrđuje namjeru političkih stranaka da pod krinkom racionalizacije, na mala vrata omoguće još veći broj stranačkih imenovanja. TIBiH naglašava da se pitanju efikasnosti u radu državnih službenika na svim nivoima vlasti u BiH mora posvetiti dužna pažnja, ali se problemi slabe učinkovitosti moraju rješavati kroz kvalitetnije upravljanje administracijom, a ne kroz urušavanje same svrhe postojanja državne službe kroz njenu dodatnu politizaciju – saopćio je Transparency International BiH.