Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TIBiH: Problem bh. javnih preduzeća je politička kontrola

tijp222

Ključni problem s kojim se suočavaju javna preduzeća u Bosni i Hercegovini je politička kontrola, istaknuto je na regionalnoj konferenciji “Kako jačati dobro upravljanje u javnim preduzećima?” koju je danas organizovao Transparency International BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin rekao je da su javna preduzeća sredstva u rukama vladajućih političkih struktura kojim oni osiguravaju svoj ostanak na vlasti.

– To se postiže nezakonitim zapošljavanjem, te izvlačenjem dobiti zbog čega građani od javnih preduzeća ne dobijaju onu vrstu usluga koju bi ona trebala da pružaju – pojasnio je Blagovčanin.

Dodao je da je neophodno pružiti podršku javnim preduzećima u jačanju mehanizama odgovornosti i transparentnosti, te ukupnog funkcionisanja kroz unaprjeđenje procesa imenovanja, kako bi mogla pružati odgovarajući kvalitet usluga građanima.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson naveo je da u svim analiziranim javnim preduzećima ima puno dobrih ljudi koji vrijedno rade, ali je očigledno da ta preduzeća nisu dovoljno efikasna.

– Velika Britanija želi pomoći onima koji nastoje popraviti stanje i ova analiza će biti temelj za daljnji rad – kazao je Ferguson.

Istraživanje o dobrom upravljanju u javnim preduzećima u BiH rađeno je na uzorku od 100 preduzeća, a projekt je podržala Vlada Velike Britanije.