Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TK: Policija uhapsila dvije osobe sa više od sedam kg marihuane

marihuana123

Pripadnici Odjela za borbu protiv droge Sektora uniformirane policije MUP-a Tuzlanskog kantona, jučer su, po nalogu općinskih sudova Tuzla i Gračanica, na području tih dviju općina, te u Lukavcu, izvršili pretres više stambenih i drugih objekata i pronašli veću količinu droge, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Tuzli.

Načelnik Sektora uniformirane policije Nermin Alispahić kazao je da su uhapšene dvije osobe koje su duže praćene zbog sumnje da se bave preprodajom droge i da na taj način stiču protivpravnu imovinsku korist.

– U Gračanici je uhapšen V.D. (46), kod kojeg je pronađeno oko sedam kilograma marihuane, pištolj „magnum“ s dva spremnika, 22 komada municije i digitalna vaga, dok je kod C.Z. (41) iz Tuzle pronađeno 200 grama marihuane, mobilni telefon, samostrel marke „jaguar“ i mnogo drugih predmeta koji se tiču ovog krivičnog djela – istakao je Alispahić.

Naglasio je da nema indicija da su dvojica uhapšenih radili zajedno. C.Z. je odranije poznat policiji, a V.D. nema policijski dosje.

– Procjenjujemo da vrijednost oduzete droge iznosi oko 35.000 maraka, ali kada se rasparča i tako prodaje, onda je neuporedivo veća – naglasio je Alispahić.

Uhapšene osobe tokom dana bit će predate u nadležnost kantonalnog tužilaštva, rečeno je.

Ministar unutarnjih poslova TK-a Husein Topčagić pohvalio je rad policije i komesara Fadila Šljivića za koga je rekao da je nedavno od Nezavisnog odbora za kontrolu rada policijskih komesara dobio ocjenu pet.

Uz informacije o jučerašnjoj akciji, komesar Šljivić istakao je da je rad policije u prošloj godini bio zadovoljavajući te da je povećan stepen sigurnosti građana.

– Tokom 2016. registrirano je oko 4.900 krivičnih djela što je smanjenje za 6,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je riješenost tih djela veća za šest posto u odnosu na isti period. U oblasti imovinskih delikata smanjenje iznosi oko 10 do 11 posto, uz povećanu riješenost djela – rekao je komesar Šljivić.

Podsjetio je da je za oko 30 posto povećan broj otkrivenih slučajeva proizvodnje i trgovine opojnim narkoticima.

Šljivić je napomenuo da su i u drugim oblastima rada pripadnika policije ostvareni povoljniji rezultati nego u prethodnoj godini.