Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIA i APIF dogovorili razmjenu finansijskih podataka

fia

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Federacije BiH (FBiH) i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Republike Srpske (RS).

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje u svim segmentima rada dvije entitetske agencije.

Posebno je istaknuta važnost registara finansijskih izvještaja i jedinstvenih registara računa dvije agencije, te njihovog povezivanja u cilju dobijanja relevantnih finansijskih podataka na nivou Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, predstavnici dvije agencije dogovorili su međusobnu razmjenu finansijskih podataka.

Entitetske i državne institucije imati će višestruke koristi od ove saradnje. Zahvaljujući ovom povezivanju, entiteti će moći zajednički raditi na sprječavanju pranja novca, kao i drugih kriminalnih radnji.

Svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini imati će detaljan uvid u blokirane račune.

„Bitno je da djelujemo zajedno i da razmjenjujemo podatke. Korist od ove saradnje imati će šira društvena zajednica, ali i upravljačke strukture na nivou entiteta i države: Vijeće ministara BiH, Vlada RS-a i Vlada FBiH“, rekao je direktor FIA-e Esad Mahmutović.

Direktorica APIF-a Jelena Ćetković, istakla je da dvije agencije u narednom periodu moraju raditi na usklađivanju podataka i sistema.

„Privrednim subjektima je veoma bitno da neko vodi o njima računa i mi im stojimo na raspolaganju. Pogotovo ako dvije agencije nastupaju zajedno, onda registri finansijskih
izvještaja dobivaju na važnosti“, kazala je Ćetković.

Na sastanku je istaknuto da će dvije agencije u narednom periodu nastaviti sa svesrdnom saradnjom u poslovima iz svojih nadležnosti.

Prema podacima iz registara entitetskih agencija u BiH je trenutno registrovano oko 32.000 poslovnih subjekata, od čega u F BiH 22.000, a u RS-u 10.000.