Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

delegacija eu u bih

Stiglo obrazloženje o spornoj kvalifikaciji u Izvještaju EU o BiH

sattler kristo
Foto: Amer Kajmović/FENA

Dosta polemike u javnosti napravila je formulacija u kojoj se navodi kako će Evropska komisija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora kada Bosna i Hercegovina ispuni uslove

Delegacija EU u BiH pojasnila da je došlo do greške prilikom prevoda Izvještaja Evropske komisije o BiH.

– Željeli bismo jasno naglasiti da Evropska komisija “preporučuje” otvaranje pristupnih pregovora sa BiH kada se postigne neophodan nivo usklađenosti. Upotreba “preporučit će” u ranijoj verziji izvještaja o BiH o zemlji i tvitu Komisije bila je greška – naveli su.

Podsjetimo, dosta polemike u javnosti napravila je formulacija u kojoj se navodi kako će Evropska komisija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora kada Bosna i Hercegovina ispuni uslove.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je naglasila je jučer kako će pregovori biti otvoreni onda kada budu ispunjeni uslovi za to. Tačnije, kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima EU.

“Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Vijeće EU do marta 2024. o napretku”, kazala je predsjednica Evropske komisije.