Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak

Tokom novogodišnjih praznika u KS-u pojačane inspekcijske i policijske kontrole

Predstavnici obje institucije su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja je posebno intenzivirana od marta ove godine

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Fahir Halilović, sa saradnicima, glavnom inspektoricom Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu Amelom Babić i inspektorom Emirom Brljakom, danas su organizovali radni sastanak sa načelnikom Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džaferom Hrvatom, načelnikom Sektora za policijsku podršku Muhamedom Hasanovićem i višim inspektorom Jasminom Sipovićem.

Na sastanku su razmijenjeni operativni podaci, dogovoreni detalji i usuglašen plan rada inspekcijskih i policijskih organa u novogodišnjoj noći, kao i 1. i 2. januara 2021. godine, a u vezi sa provođenjem i poštivanjem naredbi i mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, saopćeno je iz KUIP-a KS.

– Uvažavajući činjenicu da je prema važećoj naredbi zabranjena organizovana proslava dočeka Nove godine nastojaćemo da u skladu sa podacima kojima do sada raspolažemo angažujemo dovoljan broj inspekcijskih timova, kako bismo u najvećoj mjeri i kapacitetima kojima raspolažemo, odgovorili izazovima tradicionalnog obilježavanja novogodišnjih praznika u Kantonu Sarajevo – najavio je direktor KUIP-a Fahir Halilović.

Predstavnici obje institucije su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja je posebno intenzivirana od marta ove godine u uslovima izazvanim pojavom epidemije koronavirusa, te iskazali opredjeljenje da u interesu zaštite zdravlja građana, ali i poštivanja propisanih naredbi i mjera, takva saradnja bude nastavljena i u predstojećem periodu.

– Osim aktivnosti koje ćemo provoditi iz okvira naše nadležnosti, spremni smo i da kantonalnim inspektorima, kao i do sada, na raspolaganje stavimo značajne kapacitete policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS u funkciji ispomoći i pružanja asistencije u postupku provođenja inspekcijskih nadora za vrijeme novogodišnjih praznika, ali i da vam na osnovu operativnih saznanja sa terena, dostavljamo podatke o eventualnim prekršajima iz vaše nadležnosti, radi pravovremene reakcije oba organa – istakao je načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat.

U novogodišnjoj noći i prva dva dana 2021. na području cijelog KS timovi sastavljeni od kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora će uz asistenciju policijskih službenika MUP-a KS vršiti pojačani inspekcijski nadzor nad primjenom donesenih mjera, shodno kojima u ugostiteljskim objektima ne može biti prisutno više od 30 osoba, uz obavezno nošenje maske i poštivanje fizičke distance od minimalno dva metra između stolova i jedan metar između osoba za istim stolom.

Napomenuli su da će svaki slučaj nepoštivanja naloženih mjera biti sankcioniran u momentu nadzora, te pozvali privredne subjekte, sve pravne i fizičke osobe, kao i građane da pokažu individualnu i kolektivnu odgovornost, te da predstojeće novogodišnje praznike dočekaju u uslovima i na način koji neće za posljedicu imati represivno djelovanje i sankcionisanje od policijskih i inspekcijskih organa.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravne subjekte, od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

U proteklih 10 mjeseci, zbog nepoštivanja propisanih naredbi i higijesnko-epidemioloških mjera, inspektori KUIP-a KS su donijeli 1.112 rješenja sa korektivnim mjerama, te izdali 541 prekršajni nalog u novčanom iznosu od 967.305 KM.

KS