Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u sarajevu

Demonstrant fizički nasrnuo na Fortu: Jednokratna naknada neće biti isplaćena

forto napad

Tokom protesta, pred demostrante izašao je premijer KS Edin Forto, a jedan od učesnika protesta nasrnuo je fizički na njega. Intervenisala je policija

Oko 1.000 članova Koordinacije osam sindikata javnih službi i kantonalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo danas je izašlo na proteste pred zgradu Vlade KS kako bi izrazili nezadovoljstvo odnosom Vlade prema njima.

Tokom protesta, pred demostrante izašao je premijer KS Edin Forto, a jedan od učesnika protesta nasrnuo je fizički na njega. Intervenisala je policija.

Reagovali su i organizatori protesta koji tvrde da sindikalisti nisu nasrnuli na Fortu.

“Jedna osoba koja je samoinicijativno došla na skup i ista nije član niti jednog od osam sindikata (podaci poznati policiji), verbalno je vrijeđala premijera KS i pokušala da ga fizički napadne, ali je brzom reakcijom redara i policije, fizički kontakt spriječen”, naveli su.

Na proteste su izašli radnici obrazovnih i predškolskih ustanova, zdravstva, kulture, nauke i socijalne zaštite, policije, zavoda, te komunalnih preduzeća u KS.

Koordinacija okuplja ukupno oko 25.000 radnika.

Ranije je najavljeno da će sindikati ići do kraja uz mogući generalni štrajk dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Forto: Vlada KS nije u mogućnosti isplatiti jednokratnu naknadu

“Vlada Kantona Sarajevo, u ovom trenutku, nije u mogućnosti isplatiti naknadu. Svi ovi sindikati su dobili nove kolektivne ugovore i dobili su povećanja koja potpuno anuliraju inflacijske pritiske koje građani imaju u KS”, rekao je Forto u izjavi za medije, prenosi N1.

Na pitanje zašto nema novca kada je poznato da budžet iznosi milijardu i da su uvećani proteklih godinu dana, kazao je da je velika većina novca otišla po osnovu raznih prava koja ostvaruju građani.

– Izmijenili smo zakon i porodilje primaju 12 prosječnih plata. To košta desetine miliona KM i taj novac je već isplaniran i raspoređen. Mi smo jedina vlada koja je kolektivne ugovore povećala, uključujući i osnovicu. Mi smo taj novac koji je povećan već rasporedili za ovu godinu. Ne mogu obećat isplatu jednokratne naknade, rekao je Forto.

Pozvao je sindikate na pregovore u vezi visine osnovice plate.

– Imamo stalne razgovore i kontinuiran dijalog, rekao je.

Na pitanje ostaje li premijer KS, rekao je: “U ovom trenutku ne znam”.

Za proteste je rekao da je to “sastavni dio posla”.