Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokom SFF-a bit će normalno vodosnabdijevanje u gradu

kanton kon35

– Vodosnabdijevanje užeg gradskog jezgra tokom održavanja Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će normalno, uz eventualno manje obaranje pritiska u ranim jutarnjim satima, odnosno u terminu od 3.00 do 5.00 sati, a koje može biti uzrokovano nekim posebnim situacijama koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjeti.

To je rečeno nakon posjete kantonalnog premijera Elmedina Konakovića KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (VIK).

S ciljem ubrzanja procesa koji će dovesti do poboljšanja vodosnabdijevanja, ali i rješavanja problema gubitka vode u cjevovodnoj mreži kantonalni premijer je s ministrima komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Amelom Dautbegović, unutrašnjih poslova Vedranom Mulabdićem i finansija Jasminom Halebićem posjetio KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Istakli su da su pitanja poboljšanja vodosnabdijevanja i rekonstrukcija vodovodne mreže trenutno u fokusu rješavanja, jer su detektovani kao najveći problemi Kantona Sarajevo.

– Nakon posjete možemo reći da smo nekim poduzetim aktivnostima zadovoljni, ali i da nekima baš i nismo. Krenulo se s ozbiljnom rekonstrukcijom mreže koja već daje neke pozitivne rezultate i to nam govori o boljem stanju na rezervoaru Skenderija, gdje je registrirano povećanje količine vode odmah nakon prvih metara urađene rekonstrukcije – kazao je Konaković.

Informiran je i sa svim mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv nelegalnih potrošača, te je ukazao na važnost da se privredni subjekti koji su krali vodu godinama stave pod kontrolu i da se sankcioniraju.

Dodao je kako su i postavljeni „data logger“-i, odnosno specijalni mjerni instrumenti već dali neke pozitivne efekte i da je zahvaljući njihovoj nabavci i korištenju ostvarena povećana naplata u posljednja dva mjeseca za oko 40 hiljada KM. To je danas ocijenjeno nedovoljnim, posebno kada se gleda cjelokupni obim problema.

Ukoliko KJKP „Vodovod i kanalizacija“ nastavi s pozitivnim pomacima i dodatno ih intenzivira, Konaković je zaključio da bi se do kraja godine mogli postići značajni rezultati kojim bi se smanjile redukcije vode.

– Što se tiče mandata ove Vlade, to je naš primarni i ključni zadatak i bio bi naš neuspjeh ako ne saniramo ove probleme na način da ne bude redukcija – obrazložio je premijer Konaković, navodeći da se radi o dugom procesu, jer je u pitanju rekonstrukcija vodovodne mreže, čija je ukupna dužina 1.200 kilometara.

U tom pogledu, izvršni direktor za vodovodni sistem Kenan Đipa kazao je da je u toku završna faza rekonstrukcije cjevovoda na dugoj dionici od mosta Ćumurija do Vjećnice. Do sada je sanirano oko 500 metara stare i dotrajale mreže, saopćeno je iz Press službe KS.