Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Voda u olimpijskom bazenu u Riju pozelenila zbog algi

rio_bazen_zelena

Alge su krive za sve. Organizatori su napokon doznali zašto je voda u olimpijskom bazenu u Riju odjednom pozelenila. Naime, jučer se tokom skokova u vodu dogodila čudna transformacija. Voda je od kristalno čiste boje postala zelena, bazen se pretvorio u močvaru.

Takmičenje nije prekinuto jer su organizatori odmah testirali vodu, a zaljučak je bio da nema opasnosti za sportiste. Dan nakon što je ova sramota obišla svijet, Brazilci su otkrili šta se dogodilo. Krive su alge!

“Dobar dio posla su odradili i vremenski uvjeti idealni za nastanak algi; vrućina i nedostatak vjetra”, rekao je glasnogovornik Igara Mario Andrad za Associated Press.

“Voda u bazenu će uskoro poplaviti”, dodao je za kraj.

I ranije se nagađalo kako su radnici vjerovatno stavili premalo hlora pa su alge pretvorile bazen u zelenu oazu. Neki su mislili da je za sve kriv urin, ali stručnjaci su odmah odbacili takvu ideju.

Stručnjaci dodaju kako nije jasno zašto su organizatori dopustili sportistima da se takmiče bez informacije zašto je voda zelena.

“Lijepo je od njih što su rekli da voda nije opasna, ali šta to znači? Sistem je takav da voda ne smije postati zelena, postoje određene procedure koje se moraju zadovoljiti, a očito je da ovdje nešto nije u redu. Ako nema dovoljno hlora u vodi, vi ne znate kakve se sve bakterije mogu pojaviti u vodi. Budite uvjereni da ja ne bi skočio u tu vodu”, poručio je Ralph Riley, potpredsjednik kompanije PWTAG koja se bavi održavanjem bazena.

Dvije Kanađanke, Meaghan Benfeito i Roseline Filion, koje su morale skočiti u tu vodu kažu da su na prvu bile zbunjene jer nisu znale šta se događa, a zatim su se prilagodile na novonastalu situaciju te su nastavile sa skokovima.

“Rekle smo si ‘ništa, zatvori oči i usta i skači’. Na kraju je sve prošlo ok”, rekla je Filion, koja je s Benfeito uzela broncu.

Tehnički direktor kanadske reprezentacije Mitch Geller opisao je trenutak kad su svi uočili da je voda postala zelena.

“Nikome nije bilo jasno šta se događa. Ovo se inače zna dogoditi zbog algi u vodi, odnosno vjerovatno se filter koji pročišćava vodu pokvario. Mi smo odmah pozvali svog stručnjaka za bazene koji bi trebao asistirati organizatorima. Bez obzira što su rekli da voda nije opasna, mi smo curama naredili da ne otvaraju oči i usta u vodi”, zaključio je.