Sud BiH

Tomislavu Petroviću 13 mjeseci zatvora za tešku krađu, pranje novca i iznudu

sud-bih-1024×591 (1)

Sud BiH je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i jednog mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine jučer je nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Tomislav Petrović, kojom je optuženi Petrović oglašen krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom teška krađa, u vezi s krivičnim djelom pranje novca i u vezi s krivičnim djelom iznuda. Sud je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i jednog mjeseca.

Kao sporednu, Sud je optuženom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 50.000 KM, koju je dužan platiti u roku od u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Na osnovu odredbe člana 110. i člana 111. KZBiH, od optuženog Tomislava Petrovića se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 2.200 eura.

Optuženi je, između ostalog, oglašen krivim da je u periodu od 2011. do kraja 2017. godine, na području Bosne i Hercegovine, dobrovoljno postao pripadnik grupe za organizirani kriminal u smislu člana 1. stav 22. KZBiH, koja je radi kontinuiranog stjecanja materijalne koristi organizirana radi prethodno planiranog i dogovorenog: otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana; iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima; rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, izmjene ili uništavanja identifikacijskih oznaka na rastavljenim dijelovima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova, sve s namjerom prikrivanja krivičnog djela, izvršilaca, porijekla predmeta i njihovih pravih vlasnika; te krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Rješenjem Suda od 8. septembra 2022. u predmetu Danilo Cicović i dr. postupak u odnosu na optuženog Tomislava Petrovića je razdvojen iz razloga sklapanja sporazuma o priznanju krivnje između optuženog Tomislava Petrovića i Tužilaštva BiH, saopćeno je iz Suda BiH.