Tonino Picula: Srebrenica je sramota za međunarodnu zajednicu

BiH

Picula Tonino Srebrenica

Srebrenica, osim stravične tragedije i teškog zločina, predstavlja i sramotu za takozvanu međunarodnu zajednicu, kazao je danas predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, na sastanku u Evropskom parlamentu, posvećenom 20. godišnjici genocida u Srebrenici.

[pull_quote_right]Ratko Mladić i Radovan Karadžić izvedeni su pred lice pravde, ali hoće li konačna presuda donijeti pomak u pomirenju i koliko je vremena potrebno da ono započne?[/pull_quote_right]

Na sastanku su učestvovali delegacija i radna grupa za zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove, predstavnici Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene- žrtve rate, Udruženja Majke Srebrenice, Koalicije REKOM, studentskih organizacija iz Srebrenice te Inicijative mladih za ljudska prava, prenio je Tanjug.

Obraćajući se predstavnicima nevladinih organizacija, Picula je ukazao na značaj pomirenja među Bošnjacima i Srbima, iako zna, kako je kazao, da postoje mnogi koji otežavaju svaki takav napor, zbog čega je još teško vidjeti bilo kakav napredak, navedeno je u saopćenju.

– Ratko Mladić i Radovan Karadžić izvedeni su pred lice pravde, ali hoće li konačna presuda donijeti pomak u pomirenju i koliko je vremena potrebno da ono započne? Možemo li očekivati razvoj događaja sličan odnosima između Njemačke i Poljaka ili ipak onakav kakav vidimo između Turaka i Armena – upitao je Picula.

Picula je izvijestio skup da će parlamentarna konferencija predsjednika danas odlučiti o usvajanju nove rezolucije o Srebrenici.