Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tonjenje u mrak: Bez TV signala veći dio istočne Bosne

BiH

digitalizacija

Posljedice neprelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje su jasne – stanovništvo koje prati TV program isključivo putem zemaljske mreže predajnika sigurno će osjetiti sve negativne efekte ovakvih dešavanja i ostati bez prijema određenih TV kanala – kazala je Feni glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Amela Odobašić.

Također je dodala da je na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu s Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep s kojeg emituje BHT.

– Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenje tog predajnika – kazala je.

Naglasila je da su obaviješteni od generalnog direktora BHT-a, da je sporni predajnik ugašen sinoć, čime je dijelom, s TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući sljedeće općine Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Kaže da je danas održan i sastanak s predstavnicima BHT-a na kojem su dogovorene interventne mjere za što skorije vraćanje signala na navedena područja.

– Očekujemo da će nas BHT u najskorije vrijeme obavijestiti o konačnom ishodu, kako bi građani u ovim područjima ponovo imali signal BHT-a – poručila je.

Odobašić je kazala da je na ovakve moguće posljedice Agencija upozoravala putem direktnih sastanaka s nosiocima dozvola i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti.

– Očekujemo da ćemo primiti slične zahtjeve za gašenje, što će, nadamo se, podstaći državu da pristupi realizaciji procesa digitalizacije u što skorije vrijeme – zaključila je Odobašić.

[pull_quote_left]Da je BiH počela s procesom digitalizacije, naglasila je, Agencija bi mogla da pregovara i dogovara sa susjednim administracijama korake u otklanjanju smetnji i na taj način bi zaštitila TV stanice, te osigurala da građani mogu da prate programe TV stanica[/pull_quote_left]

Istakla je da su TV stanice mogle biti spremne za prelazak na digitalno emitovanje do međunarodno postavljenog roka, odnosno danas, da se počelo s pripremama na vrijeme.

– Nažalost, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nije ni počela da realizuje proces digitalizacije – kazala je.

Dodala je da nije izvjesno do kada će građani imati i sliku i ton na svojim TV prijemnicima, imajući u vidu da će već sutra nastupiti postepeno gašenje TV predajnika kako budu pristizali zahtjevi susjednih administracija.

– Što budemo više vremena trebali za prelazak na digitalno emitovanje, to će veći broj predajnika biti ugašen – poručila je.

Odobašić kaže da Međunarodni sporazum o budućem načinu korištenja frekvencija za TV emitovanje podrazumijeva značajne promjene u dosadašnjem načinu emitovanja TV signala u tehničkom smislu.

Istakla je da veoma mali broj predajnika u BiH zadovoljava odredbe Sporazuma što znači da će ili biti ugašeni ili će morati da se tehnički prilagode.

– Kada je u pitanju procjena koliko stanovnika naše države neće biti u mogućnosti pratiti bilo kakav TV program, moguće je govoriti samo o vrlo grubim procjenama jer konačan scenarij nije moguće dokraja formirati, jer je potrebno uzeti u obzir geografsku konfiguraciju zemljišta, dinamiku prelaska na digitalno emitovanje susjednih zemalja – objasnila je.

Međutim, dodaje Odobašić, gotovo je sigurno da će svi gledaoci koji prate TV program isključivo putem zemaljske mreže biti u mogućnosti pratiti manji broj TV kanala ili primati lošiji signal.

– Imajući u vidu da je za početak procesa prelaska na digitalno zemaljsko emitovanje potreban isključivo politički konsenzus, dok se to ne desi, građani neće biti u mogućnosti da uživaju u prednostima koje im pruža digitalizacija, što se tradicionalnim tehnologijama nije moglo osigurati – kazala je.

Odobašić je dodala da bi većina stanovnika vjerovatno prvi put imala priliku uživati u višekanalnom pristupu nešto što je do sada bila „privilegija“ kablovskih pretplatnika.

[quote_box_center]Vijeće ministara o digitalizaciji

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužilo je Ministarstvo komunikacija i prometa i Regulatornu agenciju za komunikacije BiH da u međusobnom kontaktu najhitnije dođu do sistemskih rješenja koja bi ubrzala realizaciju procesa digitalizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara BiH upoznato je, naime, na današnjoj sjednici sa zaključkom 5. sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i 13. sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom razmatranja aktuelnih pitanja i problema u procesu digitalizacije.

Državni ministri utvrdili su i uputit će u parlamentarnu proceduru prijedlog o dopunama Zakona o prekršajima, kojim se daje mogućnost plaćanja polovine novčane kazne od izrečene prekršajnim nalogom, čime se ova oblast usklađuje s entitetskim propisima i uređuje na jednoobrazan način u BiH.

Prema dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, ako lice u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati kaznu, oslobađa se plaćanja preostalog iznosa kazne u visini od 50 posto.

Istovremeno, dopunama zakona omogućava se da Uprava za indirektno oporezivanje vrši prinudnu naplatu novčanih kazni izrečenih ne samo prekršajnim nalozima ovlaštenih lica u ovoj upravi već i rješenjima sudova koji su posljedica prekršajnih naloga Uprave za indirektno oporezivanje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i prijedlog memoranduma o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, kojim se jača saradnja u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Riječ je o intenziviranju saradnje u sektorima sigurnosti hrane, veterinarstva, fitosanitarne zaštite, poljoprivrede i ruralnog razvoja u procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Evropske unije, kao i razmjeni iskustava u vezi s korištenjem pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj.

[/quote_box_center]

– U suprotnom, građani će koji prate TV programe putem analognog signala, a to je oko 50 posto domaćinstava u BiH, najvjerovatnije se suočavati sa smetnjama u prijenosu programskog sadržaja ili totalnim prestankom, a uslijed zahtjeva susjednih administracija za isključenje pojedinih predajničkih lokacija, zbog smetnji – objasnila je.

Da je BiH počela s procesom digitalizacije, naglasila je, Agencija bi mogla da pregovara i dogovara sa susjednim administracijama korake u otklanjanju smetnji i na taj način bi zaštitila TV stanice, te osigurala da građani mogu da prate programe TV stanica.

– Ovako, Agencija ne može zaštititi ni TV stanice ni pravo građana na pristup programima, što predstavlja ozbiljan problem – naglasila je Odobašić.