Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dehidrirani vozači prave isti broj grešaka kao i pijani

4277937e

Nova studija koja je objavljena u britanskom medicinskom magazinu “Psihologija i ponašanje” je otkrila da i blaga dehidratacija kod vozača izaziva isti broj grešaka za volanom kao i kod vozača sa procentom alkohola u krvi od 0.08 posto.

Istraživački tim sa Lahboro univerziteta u Engleskoj je izvršio niz testova na muškim vozačima koristeći laboratorijski simulator vožnje.

[pull_quote_right]Nema sumnje da je vožnja pod uticajem alkohola i droga opasna, međutim, naše istraživanje je pokazalo da bi vozači morali da ozbiljno vode računa o potrebnoj količini tečnosti koju unose[/pull_quote_right]

Prilikom testova sa normalnom hidratacijom vozača dogodilo se 47 incidenata tokom simulirane vožnje. Međutim, kada su ispitanici dehidrirani, broj grešaka se povećao na čak 101, broj koji je sličan onom koji se pojavljivao prilikom vožnje u pripitom stanju.

Među greškama koje su dehidrirani vozači pravili bilo je krivudanje, kasno kočenje i napuštanje trake.

Profesor Ron Maughan sa Loughborough univerziteta koji je vodio istraživanje je kazao:

“Svi smo svesni opasnosti vožnje u pijanom stanju, ali obično ne razmišljamo o efektima drugih stvari poput vožnje kada u organizam nije uneseno dovoljno tečnosti.”

“Nema sumnje da je vožnja pod uticajem alkohola i droga opasna, međutim, naše istraživanje je pokazalo da bi vozači morali da ozbiljno vode računa o potrebnoj količini tečnosti koju unose”, objasnio je Maughan.

“Kada se ovi rezultati uporede, broj grešaka koje prave dehidrirani vozači je sličan onom koji se nalazi kod vozača sa procentom alkohola u krvi od 8 promila, što je aktuelni limit u Velikoj Britaniji.”