Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Topić: Tenderska dokumentacija za most na Savi biće završena u martu

BiH

topicd

Dušan Topić, direktor preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske”, izjavio je danas da se 13. marta održava sastanak komisije za izradu tenderske dokumentacije za izgradnju mosta preko rijeke Save u Gradišci, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi ćemo pripremiti u martu tendersku dokumentaciju, već je ona 80 odsto ispregovarana i to nije komplikovano, to je jednostavan objekat i tu jedino zavisimo od političke volje za samo objavljivanje”, kazao je Topić odgovarajući na pitanja novinara o tome da li će tender za izgradnju mosta biti raspisan na proljeće.

U ponedjeljak je u Londonu održan Samit o investiranju u infrastrukturu Zapadnog Balkana, gdje je upriličeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Evrpske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dva ministarstava saobraćaja i veza, RS i FBiH. Taj memorandum, prema riječima Topića, pokriva naredne tri godine i planirane projekte koji bi se finansirali kreditnim sredstvima EBRD-a.

“Što se tiče RS-a, u memorandumu su spomenuta dva projekta, naravno, fokus je na projektu koridora 5c. Jedna dionica je od buduće petlje Rudanka odnosno Kostajnica prema jugu do entitetske linije. To je brdoviti dio iznad Doboja gdje imamo most preko rijeke Bosne i dva tunela, a specifičnost je da međuentitetska granica prolazi kroz jedan od tih tunela, tako da će to biti interesantno i koplikovano za samu realizaciju”, kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, drugi projekat, odnosno dionica, je od Vukosavlja do Podnovlje za koju je planirano da se sufinansira sa EBRD-om.

“Sa Evropskom investicionom bankom (EIB) da koridor 5c ide zajednički. Počeli smo sa EBRD-om, EIB bi se kasnije uključio za dionicu od Johovca do Podnovlja sam, a dionicu od Podnovlja do Vukosavlja sufinansiranje sa EBRD-om. Zato je u memorandumu sa EBRD-om rečeno da oni u dionici koja je dugačka oko 20 kilometara učestvuju sa 50 miliona”, kazao je on.

Naglasio je da memorandum nije obavezujući nego samo predstavlja planove, a slijede odluke i priprema i realizacija. Predstavnici EIB-a podržali su ovaj plan, a za dvije sedmice doći kako bi nastavili razgovore za ugovaranje novih kreditnih sporazuma.

“EIB dolazi prvenstveno s namjerom da potpišemo dva ugovora, jedan je novi kreditni sporazum za 47 miliona evra dodatnih sredstava za završetak autoputa Banjaluka – Doboj. Drugi ugovor je o grantu za sredstva Evropske komisije od 6,8 miliona koja su odobrena za most preko Save kod Gradiške”, rekao je on.

Naglasio je da svi projekti bi trebali biti praćeni sa grant sredstvima Evropske komisije (EK) u visini do 20 odsto.

“Nama ostaju i druge dionice koje nisu na evropskim pravcima da tražimo alternativne izvore finansiranja, tu mislim na pregovore sa kineskim kompanijama”, rekao je Topić.

On je istakao sa su Autputevi RS raspisali desetak javnih nabavk,i a da je u pitanju toliko broj zbog čekanja na povećanje akciza. Prema njegovim riječima, raspisani su tenderi za zatvaranje sistema naplate na autoputu Banjaluka – Gradiška, kao i za izradu planske dokumentacije za brze puteve u istočnom dijelu RS-a.

“Radi se na izradi za dioniciu Sarajevo – Pale – Sokolac – Rogatica – Višegrad – Vardište i što je finansirano grant sredstvima EK, a naš je plan da u narednih sedam do deset dana raspišemo tender koji ćemo finansirati domaćim sredstvima, a to je put na pravcu od Bijeljina preko Zvornika, Han-Pijeska i Vlasenice do Sokoca”, rekao je on.

Zbog iznošenja raznih informacija u javnosti, Topić se osvrnuo i na cijenu izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, navodeći da je cijena izgradnje 402 miliona evra, a da kada su u pitanju vlastita ulaganja biće uloženo oko 70 miliona u izgradnju Mahovljanske petlje i eksproprijacije.

Dušan Topić, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da su zadovoljni prometom na izgrađenim dionicama autoputeva u RS, a da povećanje očekuju nakon spajanja i izgradnje mosta u Gradišci.

Nakon povećanja akciza Autoputevi RS očekuju prihode od oko 100 miliona KM na godišnjem nivu, a prema riječima Topića, priliv sredstava i dalje nije počeo. U prethodnom periodu od deset godina Autpoputevi RS po ovom osnovu dobili su 402 miliona KM.

Topić je rekao da su u završnoj fazi pregovori o izgradnji autoputa Banjaluka-Novi Grad odnosno Prijedor.

“Kinseki partner je dostavio ponudu i finasinsijki model”, kazao je on i dodao da u narednih 60 dana treba da bude završen prijedlog za koncesioni ugovor za koji očekuje da bi mogao biti potpisan najkasnije u maju.