Tradicionalna vareška “Pekijada” okupit će 40-ak ekipa

pekijada ilu222

Tradicionalna vareška “Pekijada” u Oćeviji bit će održana i ove godine, a planirano je da 11. augusta 40 ekipa iz nekoliko država pokažu umijeće spremanja jela ispod peke.

Posjetitelji će, osim praćenja kulinarskog natjecanja i kušanja tradicionalnih jela, imati prilku vidjeti kako su se pravile, kovale peke prije 500 godina.

Ove godine novina na ”Pekijadi” je nastup kuhara Kluba ljubitelja palačinaka koji će pripremati ovaj desert, u povodu Dana palačinaka, tradicije koja je nastala u Engleskoj prije više od 500 godina. Simbolično, jer se godišnjica tradicije pravljena palačinaka podudara s početkom kovačkog zanata u Oćeviji.

Sve te aktivnosti dogovorene su u najstarijoj kovačnici u Evropi, u kovačnici Mije Jozeljića koji još pomoću vatre i vode kuje od željeza razne predmete koji se koriste kao poljoprivredni alati, potkove, posuđe za pripremu hrane ili kao suveniri.

U posjeti kovačnici Jozeljića Klub ljubitelja palačinaka pripremio je palačinke s brašnom od pšenice iz Liješnice i vodom iz Radakovice.

Odlučeno je da će za posjetitelje ”Pekijade” biti pripremane palačinke sa kovačke vatre i palačinke ispod peke sa variškim sirom i palačinke sa bobičastim voćem i medom iz sela Tribija.

“Pekijada” će ove godine okupiti učesnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.