Parlament bih

Transparency upozorava: Usvojeni amandmani legalizuju sukob interesa

parlament bih

Prvobitni nacrt koji je usvojen u prvom čitanju ispunjavao je sve međunarodne standarde i adekvatno propisivao nespojivosti javnih funkcija, ali su usvajanjem amandmana potpuno relaksirani mehanizmi kontrole i uvedena manja ograničenja nego što to nudi trenutni zakon, ocjenjuju u TI

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) upozorava Parlamentarnu skupštinu BiH da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je danas na dnevnom redu Predstavničkog doma, nije u skladu s međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a jer su mehanizmi predviđeni u prvobitnom prijedlogu usvojenom u prvom čitanju obesmišljeni usvajanjem amandmana koji praktično legalizuju sukob interesa, saopćeno je iz Transparency Internationala.

– Transparency International stoga apeluje na Predstavnički dom da zakon usvoji u prvobitnom obliku jer ukoliko se usvoji u obliku koji sadrži sporne amandmane, poslaće se jasna poruka da nema volje za ispunjavanjem bilo kakvih unapređenja navedenih u prioritetima prema Evropskoj uniji, a sukob interesa će biti legalizovan – navodi se u saopćenju.

Amandmani koje je na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata usvojila Ustavno-pravna komisija, a koji javnim funkcionerima omogućavaju da obavljaju druge nespojive funkcije na drugim nivoima vlasti i da budu članovi upravnih i nadzornih odbora, potpuno derogira tekst zakona i uspostavlja niže standarde nego što čak nudi i Zakon koji je sada na snazi.

Prvobitni nacrt koji je usvojen u prvom čitanju ispunjavao je sve međunarodne standarde i adekvatno propisivao nespojivosti javnih funkcija, ali su usvajanjem amandmana potpuno relaksirani mehanizmi kontrole i uvedena manja ograničenja nego što to nudi trenutni zakon, ocjenjuju u TI.

Usvajanje amandmana Hrvatske demokratske zajednice omogućava nosiocima funkcija da budu na čelu fondacija i udruženja koje dobijaju novac iz entitetskih i kantonalnih budžeta, što također uvodi niže standarde od postojećeg zakona. Upravo je zbog ove situacije sukoba interesa, slučaj Dragana Čovića pred Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa još od 2017. godine te je rad ove komisije blokiran zbog ovog predmeta, ističe Transparency International.

Osim navedenog, usvojeni amandmani ne osiguravaju potreban nivo nezavisnosti tijela koje bi trebalo provoditi Zakon, a što je jedan od osnovnih preduslova navedenih u međunarodnim standardima.

Transparency International napominje da je unapređenje Zakona o sukobu interesa jedan od 14 prioriteta istaknutih od Evropske unije na putu BiH za članstvo u Evropsku uniju, a rješenja koja su naknadno uvrštena u Prijedlog zakona ni u kom slučaju ne osiguravaju neophodna unapređenja.