Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH

Traži se razrješenje pet članova CIK-a kojima je istekao mandat

dragan mektic

Saznajemo da je Mektić zatražio da se funkcija razriješe članovi CIK-a kojima je istekao mandat i to Suadu Arnautoviću, Branku Petriću, Novaku Božičkoviću i Ahmetu Šantiću i da se umjesto njih imenuju novi članovi

Dragan Mektić, poslanik SDS-a na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražio je da se u dnevni red uvrsti tačka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Saznajemo da je Mektić zatražio da se funkcija razriješe članovi CIK-a kojima je istekao mandat i to Suadu Arnautoviću, Branku Petriću, Novaku Božičkoviću i Ahmetu Šantiću i da se umjesto njih imenuju novi članovi.

Zlatan Begić, poslanik DF-a također je uputio prijedlog za prestanak funkcije jednom članu CIK-a i imenovanje novog člana na njegovu funkciju. Saznajemo da je Begić zatražio da Stjepan Mikić bude razriješen dužnosti člana CIK-a.

Nakon ovih upućenih prijedloga predsjedavajući Doma Denis Zvizdić dao je pauzu, nakon koje će poslanici glasati o ovim prijedlozima.

Inače, s obzirom na to da nakon isteka mandata članovima CIK- a nije ispoštovana zakonska procedura Izborni zakon je ostavio prostor da članove CIK-a imenuje Predstavnički dom.

– U skladu sa svojom procedurom,Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje članove CIK-a sa liste kandidata. Ako se ova lista ne dostavi Predstavničkom domu PS BiH u roku od 30 dana prije isteka mandata članova CIK-a, Predstavnički dom PS BiH predlaže i imenuje članove CIK-a – navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

Podsjećamo, neki od članova CIK-a van mandata su duže od godinu. Sve donedavno zbog blokada u radu Parlamenta BiH nije pokrenuta procedura imenovanja novih članova Komisije. Tek nedavno je imenovana i komisija koja bi trebala birati članove CIK-a.

Za sada je nejasno koga poslanici Mektić i Begić predlažu za nove članove CIK-a.

Krišto: Komisija imenovana nedavno

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjedavajuća Komsiije za izbor i imenovanje članova CIK-a obratila se Domu i kazala da je Predstavnički dom nedavno tek imenovao komisiju koja bi trebala izvršiti izbor novih članova CIK-a.

Ona je rekla da nije moguće u vrijeme dok nije okončan izborni proces, odnosno nije imenovana Vlada FBiH smijeniti članove CIK-a, te da bi to bilo protivzakonito.

Mektić je replicirao Krišto i kazao da Dom ima pravo razriješiti članove CIK-a kojima je istekao mandat i imenovati nove.

Nakon ovog izlaganja Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma proglasio je pauzu do 19 sati.