Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovni sud u Banjaluci

Tražio čak 50.000: Dragičević i Ćulibrk moraju platiti Miloradu Dodiku 1.500 maraka

Banja Luka: Održana glavna rasprava u predmetu u kojem predsjednik entiteta RS Milorad Dodik tuži za klevetu Davora Dragičevića
29.11.2022., Osnovni sud, Banjaluka (BiH) – U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je odrzana glavna rasprava u predmetu u kojem predsjednik RS Milorad Dodik tuzi za klevetu Davora Dragicevica, oca Davida Dragicevica koji je stradao pod sumnjivim okolnostima u ozujku 2018. godine. Dragicevic je nazvao Dodika „monstrumom“ koji stoji iza zataskavanja ubistva njegovog sina. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dragičević je za BIRN BiH rekao da ovakvu presudu ne prihvata i da je “jasno da Sud nije smio da u potpunosti odbaci Dodikovu tužbu pa je donio ovakvo djelimično rješenje”

Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom se djelimično usvaja tužba Milorada Dodika za klevetu protiv Davora Dragičevića i Milana Ćulibrka, urednika beogradskog nedjeljnika NIN. Davor, otac ubijenog Davida Dragičevića, najavio je žalbu na ovu presudu.

U obrazloženju presude Osnovnog suda u Banjaluci, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi se da je sporno izražavanje Davora Dragičevića, u intervjuu koji je 2019. godine dao beogradskom NIN-u, “prešlo granicu iznošenja njegovog mišljenja u vezi okolnosti ubistva njegovog sina formiranog na osnovu raspoloživih podataka u toku istrage i u svjetlu njegovog nezadovoljstva radom nadležnih organa”.

Milorad Dodik je Dragičevića i Ćulibrka tužio zbog teksta “U Davidovo ubistvo umiješani policija i Dodik”. Dodik je tužbom zahtijevao nadoknadu nematerijalne štete od 50.000 maraka. Sud nije u potpunosti prihvatio zahtjev tužbe pa je presudio da su Dragičević i Ćulibrk solidarno dužni da Dodiku isplate 1.500 maraka, te troškove suđenja.

Dragičević je za BIRN BiH rekao da ovakvu presudu ne prihvata i da je “jasno da Sud nije smio da u potpunosti odbaci Dodikovu tužbu pa je donio ovakvo djelimično rješenje”.

On je najavio žalbu na ovu presudu.

Dragičevićev advokat Dragan Tolimir kazao je da je čudno da je Sud troškove postupka dodijelio optuženima iako je tužilac, Dodik, uspio da “dobije samo 25 odsto onoga što je tražio presudom”. On je potvrdio da će u ime Dragičevića izjaviti žalbu na presudu.

Sud je, istom presudom, odbio tužbeni zahtjev Dodika protiv drugooptuženog “Ringier Serbia d.o.o. Beograd – Stari Grad”, odnosno protiv izdavača lista NIN. Njima je Milorad Dodik, presudom, obavezan da nadoknadi troškove postupka od 1.840 maraka.

Advokat Goran Bubić, koji zastupa Dodika, rekao je za BIRN BiH da će se žaliti na presudu Osnovnog suda.
“Ja ću predložiti žalbu, ali moram vidjeti sa strankom. Nemam još izjašnjenje stranke”, kazao je on.

Danas je na Osnovnom sudu u Banjaluci počelo ročište po tužbi Dragičevića protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog kontinuirane diskriminacije. Isto je u odvojenom postupku učinila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

Ranije su pravosnažnu presudu u svoju korist, nakon tužbe protiv MUP-a RS-a, po istom osnovu dobile aktivistkinje grupe “Pravda za Davida” Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ.