Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oduzimati vozila zbog više od dva promila alkohola u krvi?

alkotest1

Nacrt novog Zakona o sigurnosti saobraćaja, koji bi u Srbiji trebao biti usvojen iduće godine, predviđa – oduzimanje automobila vozačima koji voze s više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita.

Ako je vozaču to prvi alkoholni prekršaj, oduzimanje vozila bilo bi privremeno, a potom i trajno. Vozila bi potom bila prodavana na aukcijama, a novac uplaćivan na račun fonda za sigurnost saobraćaja. Isto bi, po nacrtu zakona, vrijedilo čak i ako osoba koja upravlja automobilom nije njegov vlasnik – pijani vozač ostao bi bez auta čije god ono bilo.

Osim što bi se time osvijestila odgovornost vlasnika automobila, time bi se, tvrde stručnjaci u Srbiji, uticalo na slučajeve kad automobilom upravljaju djeca vlasnika, pogotovo maloljetna.

I u BiH nove odredbe Zakona o saobraćaju nalaze se u proceduri usvajanja u državnom parlamentu. Novi zakon bit će puno drastičniji od prethodnoga.

Maksimalna kazna za prekoračenje brzine trenutno u BiH iznosi 300 KM, dok je izmjenama Zakona o prometu predviđeno njeno povećanje na 1.000 KM. Pooštrene su i kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju, s tim što je visina kazni ostala ista, ali je pri određivanju kazne smanjena predviđena količina alkohola u krvi.

Tako se sada maksimalna kazna izriče vozačima koji imaju više od dva promila alkohola, dok je predloženim izmjenama ta koncentracija smanjena na 1,5 promila. U predloženim rješenjima nema odredbe po kojoj bi se alkoholiziranim vozačima oduzimali automobili. Za sada, u Sarajevu je zabilježeno nekoliko slučajeva oduzimanja automobila zbog velikog broja neplaćenih kazni.

Usvojen Čamparin prijedlog: Pijanim vozačima kazne od 3 do 10 godina zatvora!