BiH

Sastanak u Tirani

Treba uraditi još mnogo toga za jednakost i uključenost Roma

27/10/2020

Ministri su pozdravili inicijativu Bosne i Hercegovine da bude domaćin narednog ministarskog sastanka 2021. godine

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je, na otvaranju ministarskog sastanka o integraciji Roma danas u Tirani, kazala da integracija Roma ne bi trebala biti pitanje empatije prema jednoj ugroženoj grupi, već pitanje principa jednakog postupanja prema svim građanima zapadnog Balkana.

– Drago nam je da je naša inicijativa za poticanje razvoja ljudskih potencijala u sklopu programa povezanosti Berlinskog procesa, odnosno konkretno za jačanje njene socijalne dimenzije, postala stvarnost i da je Evropska unija efikasno odgovorila na poziv zapadnog Balkana da predvidi važniju ulogu partnera iz regiona u strategiji EU za Rome nakon 2020. i da nastavi da podržava zapadni Balkan u provođenju Deklaracije iz Poznanja – rekla je Bregu.

Glavna tema ministarskog sastanka bio je napredak u provedbi Deklaracije o integraciji Roma, koju su lideri sa zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Poznanju, a koja je postavila važne ciljeve koje vlade trebaju postići prije nego što se pridruže Evropskoj uniji, s obzirom da Romi predstavljaju najosjetljiviju grupu stanovništva našeg regiona – saopćeno je iz RCC-a.

U saopćenju se navodi da 88 odsto Roma živi u teškoj materijalnoj oskudici, jedan od dva ne može osigurati hranu svaki dan, samo je 16 odsto njih zaposleno, a skoro 10 odsto nema ličnu kartu.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je u svom uvodnom obraćanju izrazio uvjerenje da će novi ekonomski i investicioni plan Evropske unije imati direktan uticaj na sposobnost regiona da izradi i razvije svoj ljudski i preduzetnički potencijal.

– Poštovani ministri, vaše lično angažovanje na integraciji Roma je neophodno i nezaobilazno. Naslanjajući se na postignuća u provođenju Deklaracije iz Poznanja očekujem da ćete vi i vaši lideri na narednom samitu u Sofiji potvrditi svoju opredjeljenost da se ostvare rezultati u važnim oblastima, naročito u oblasti obrazovanja Roma i njihovog uključivanja na tržište rada – kazao je on.

Direktor Ureda za romske inicijative fondacije Otvoreno društvo Željko Jovanović istaknuo je da „ako pronađemo način da legalizujemo kuće, podržimo sakupljače otpada čiji je rad danas kažnjiv, ako podržimo ulične prodavce, sezonske radnike, umjetnike, muzičare, možemo povećati njihovu sigurnost, prihode i produktivnost što im onda može pomoći da pređu u domen kružne i ekološke industrije, umjesto da ih ignorišemo i guramo dublje u neizvjesnost i siromaštvo“.

Premijer Albanije Edi Rama je, zaključujući uvodni dio skupa, rekao da mu je drago da vidi „da postoji politički angažman i da provodimo ono što smo dogovorili u Poznanju“.

– Socijalne posljedice pandemije COVID-19 povećale su potrebu da se uzajamna saradnja proširi i produbi, zajedno sa EU, kako bi se postigla puna uključenost romske zajednice – dodao je on.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili i ministrica zdravstva i socijalne zaštite Albanije Ogerta Manastirliu, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani i ministrica rada i socijalne politike Bugarske Denitsa Sacheva.

Završnu riječ su imali ambasador Savezne Republike Njemačke u Albaniji Peter Zingraf i zamjenica generalnog direktora Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Katarina Mathernova, koja je rekla da je ovaj ministarski sastanak o socijalnoj uključenosti Roma bio veoma uspješan jer je potvrdio obaveze preuzete na samitu u Poznanju i prve rezultate Deklaracije iz Poznanja.

Dodala je da treba uraditi još mnogo toga u cilju potpune jednakosti i uključenosti Roma, te ponovila riječi komesara Varhelyia da se može računati na podršku Evropske komisije.

Ministri odgovorni za integraciju Roma u regionu usvojili su zajedničke zaključke koji su usmjereni na legalizaciju i obezbjeđivanje pristojnog stanovanja, pri čemu Vijeće za regionalnu saradnju treba da olakša ovaj proces, na iskorjenjavanje apatridije i mehanizme za njeno sprječavanje, mehanizme praćenja i izvještavanja o napretku integracije Roma, budžetiranje odgovorno prema Romima, učešće regiona zapadnog Balkana u strateškom okviru EU za ravnopravnost, uključivanje i učešće Roma za period 2020-2030. i na kraju na jačanje regionalne saradnje kojom će se obezbjediti veća zaštita Roma i poboljšati njihov društveno-ekonomski status, posebno u kontekstu pandemije COVID-19 – saopćeno je iz RCC-a.

Ministri su pozdravili inicijativu Bosne i Hercegovine da bude domaćin narednog ministarskog sastanka 2021. godine.

Na sastanku su se okupili ministri odgovorni za integraciju Roma iz ekonomija zapadnog Balkana, zvaničnici iz kabineta premijera, nacionalne kontakt tačke za Rome, organizatori predstojećeg samita u Sofiji, kao i predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.