Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva izbjegavaju zajedno posjetiti tri ex-yu zemlje

predsjednistvo bih

Stranačke koalicije na državnom i entitetskom nivou već odavno ne funkcionišu, a poljuljani su i odnosi između članova Predsjedništva BiH koji se sve rjeđe sastaju, ali i izbjegavaju zajednička putovanja.

O tome svjedoče i podaci dostavljeni iz Predsjedništva BiH za Fokus.ba. U proteklih 14 mjeseci Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić putovali su zajedno svega jednom, i to u Srbiju, na svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti Aleksandra Vučića, predsjednika te zemlje.

U prve dvije godine mandata saradnja članova Predsjedništva BiH je bila nešto bolja, pa su više puta posjećene zemlje regije. Zagreb je posjećen tri puta, Beograd i Ljubljana po jednom, a realizovana je i zvanična posjeta Njemačkoj.

“Pored navedenih zajedničkih posjeta članova Predsjedništva BiH, realizovan je i znatno veći broj posjeta delegacija Predsjedništva BiH, koje je predvodio predsjedavajući ili jedan od članova Predsjedništva BiH, a koja je bila sastavljena od predstavnika tri kabineta, u skladu sa odlukama koje su donešene na sjednicama Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, navode iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Ipak, nešto dužom analizom dolazi se do zaključka da postoje tri zemlje bivše Jugoslavije koje članovi Predsjedništva BiH nisu zajedno posjetili u proteklih 11 godina.

Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo zajednički nisu posjetili Čović, Izetbegović i Ivanić u aktuelnom mandatu (2014-2017), ali ni Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović u mandatu 2010-2014, te Komšić, Radmanović i Haris Silajdžić u mandatu 2006-2010.

U ovih 11 godina više puta su posjećene druge ex-yu zemlje. Tako su članovi Predsjedništva BiH zajedno putovali u Hrvatsku čak sedam puta, Srbiju tri puta i Sloveniju dva puta.