Ukrajina

Tri radnika hitne službe poginula tokom deminiranja Hersona

herson ukrajina 1 ss

Američki State Department procijenio je početkom decembra da oko 160.000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje treba provjeriti zbog opasnosti od eksploziva. To je gotovo pola površine Njemačke

Tri radnika ukrajinske hitne službe poginula su u subotu kada je eksplodirala mina dok su razminirali dijelove regije Herson, saopćila je hitna služba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Sva trojica požrtvovno su služila u hitnoj spasilačkoj jedinici za posebne namjene Državnog odjela Ukrajine u regiji Žitomir i obavljala zadaću razminiranja teritorija oslobođenih od neprijatelja u regiji Herson”, objavila je hitna služba Žitomira na svom Facebooku, prenio je Reuters.

Regija Žitomir je zapadno od Kijeva, u sjevernoj Ukrajini.

Rusija, koja je napala Ukrajinu prije deset mjeseci, kontrolira većinu, ali ne i cijelu regiju Herson.

Do sredine novembra, ukrajinske snage ponovno su zauzele grad Herson – administrativno središte regije – i brojna naselja u regiji.

Stručnjaci za eksplozive tamo rade od tada, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su ruske snage teško minirale zgrade i objekte. Također su to učinili u mnogim drugim područjima koja je Ukrajina uspjela ponovno preuzeti.

Američki State Department procijenio je početkom decembra da oko 160.000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje treba provjeriti zbog opasnosti od eksploziva. To je gotovo pola površine Njemačke.

“Očekujemo da će ovo biti jedan od najvećih izazova s minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima od Drugog svjetskog rata”, rekao je State Department u brifingu objavljenom na svojoj web-stranici.

U subotu su ukrajinske vlasti rekle da je ruski napad ubio najmanje deset ljudi u gradu Hersonu, dok je Moskva za napad okrivila ukrajinske snage.

Putin: Rusija spremna za pregovara

Rusija je spremna pregovarati sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, rekao je predsjednik Vladimir Putin u intervjuu emitiranom u nedjelju.

Kremlj kaže da će se boriti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, dok Kijev kaže da neće stati dok svaki ruski vojnik ne bude izbačen s cijelog teritorija, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014.

“Spremni smo pregovarati sa svima uključenima o prihvatljivim rješenjima, ali to ovisi o njima – mi nismo ti koji odbijaju pregovarati, oni odbijaju”, rekao je Putin u intervjuu državnoj televiziji Rossiya 1.

Direktor američke obavještajne agencije CIA William Burns rekao je u intervjuu objavljenom ovog mjeseca da, dok većina sukoba završava pregovorima, CIA-ina procjena je da Rusija još nije ozbiljna u pogledu pravih pregovora o okončanju rata.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da se Putin mora vratiti u realnost i priznati da je Rusija ta koja ne želi nikakve pregovore.

“Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija građane”, rekao je Mihailo Podoljak na Twitteru. Rusija ne želi pregovore, ali pokušava izbjeći odgovornost.