Tri vrste robe na čije se nedostatke građani BiH najviše žale trgovcima

mobitel
Ilustracija

Žalbe građana BiH vezane za nedostatke na proizvodu u najvećem procentu odnose se na proizvode bijele tehnike, poljoprivredne mašine i mobitele, potvrdila je za Fokus.ba pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH Ljubica Čolović.

Ona je dodala da se građani žale i na drugu tehničku robu te da je evidentan trend povećanja broja žalbi koje se odnose na kršenje potrošačkih prava u sektoru trgovine.

“Posebni su brojni zahtjevi za zaštitu potrošačkih prava za slučaj nedostatka na kupljenom proizvodu za koje je izdat garantni list, te nemogućnosti ostvarivanja prava kod takve kupovine. Napominjemo da je garantni list, potvrda proizvođača koja garantuje ostvarenje prava u slučaju kvara na proizvodu. S tim u vezi, ukoliko se dogodi kvar na kupljenom proizvodu kupac ima pravo reklamirati proizvod kod trgovca i od istog zahtijevati popravak proizvoda, ili zamjenu neispravnog proizvoda novim ispravnim proizvodom ili povrat novca, pod uvjetom da je ispravno koristio proizvod”, rekla je Čolović za Fokus.ba.

Česta je pojava u BiH da trgovci postupaju suprotno zakonskim rješenjima, na štetu prava potrošača. Neki trgovci neosnovano odbiju reklamaciju ili istu riješe na neadekvatan način.

“Primjera radi, kod tehničkih uređaja, obrazloženje trgovca je ‘da kupac nije pravilno rukovao istim’, kod obuće da ‘nije pravilno korištena’ itd. Takva obrazloženja su proste konstatacije trgovca, date u cilju izbjegavanja zakonskih obaveza. Istina, evidentni su slučajevi u kojima trgovci na osnovu preliminarnog zahtjeva Institucije ombudsmana uvaže reklamaciju i postupe kako je propisano članom 18. Zakona o zaštiti potrošača, tj. po zahtjevu i izboru potrošača”, kazala je Čolović.

Po definiciji, garancija predstavlja odgovornost za ispravno fukcionisanje stvari, koja nastaje kada trgovac kupcu preda garantni list, kojim proizvođač garantuje ispravno funkcioniranje stvari za određeno vrijeme, računajući od njezine predaje kupcu.

“Imajući u vidu takvo određenje, kupac ima pravo pismene reklamacije za slučaj kvara na proizvodu u garantnom roku. Kupac podnosi reklamaciju trgovcu, a ne nikako servisu, čak i u slučaju ukoliko ga trgovac upućuje ovlaštenom servisu. Uglavnom, trgovac je obavezan rješavati sve probleme u vezi reklamacije, jer je on kupcu prodao proizvod. Trgovac ne smije mijenjati garantni rok, jer isti propisuje isključivo proizvođač. Ukoliko, dođe do problema u rješavanju reklamacije, kupac ima mogućnost da se obrati nadležnoj Službi za inspekcijske poslove – tržišnoj inspekciji ili organizacijama koje se bave zaštitom potrošačkih prava”, zaključila je Čolović.