Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Trideset rješenja Valde FBiH za “drastično” poboljšanje prava radnika

22/07/2015

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici koja će biti održana sutra u Mostaru, namjerava usvojiti odluku kojom će se prijedlog novog zakona o radu poslati u proceduru u Parlament Federacije BiH.

Konsultativni proces ekonomsko-socijalnih partnera koji je trajao 60 dana, zaokružen je, jer su svi imali dovoljno vremena da iznesu prijedloge, primjedbe i sugestije a Vlada FBiH je uvažila sve one stavove članova Ekonomsko-socijalnog vijeća za koje u Vladi FBiH smatraju da su u isključivom interesu zaposlenih u FBiH.

Novi zakon o radu FBiH u Vladi smatraju prioritetnim zakonskim rješenjem.

Kako je rečeno Feni u Kabinetu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, 183 člana u odnosu na 151 član postojećeg Zakona, nude više od 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika.

Neki od članova nude rješenja koja su po prvi put obuhvaćena. Radi se o poboljšanjima zaštite prava žena, pitanjima diskriminacije, rješenjima kojima se podstiče širenje biznisa i zapošljavanja. Također, novim zakonom se regulišu pitanja odsustva i isplate plaća i definišu neopravdani razlozi za otkaz.

Nadalje, prvi put radno-pravno zakonodavstvo tretira pitanja kao što su mobing na radnom mjestu i jednakost plaća.

Vlada Federacije BiH će u narednim danima detaljno izvještavati javnost u BiH i FBiH o svakom od trideset rješenja pojedinačno.
– Prijedlog Zakon o radu sveobuhvatno definiše kolektivne ugovore, što je suština problema i glavna tačka otpora javnih preduzeća, državnih službenika, kompanija koje imaju monopol na tržištu, kao i njihovih sindikata. Treba imati u vidu da zasnivanje svakog ugovora definiše njegov početak i kraj, što znači da niti jedan ugovor nije vječan i mora dobiti svoje zakonske okvire – kažu u Vladi FBiH.

Jedno od najznačajnijih rješenja Zakona o radu jeste zaštita žena, što je definisano članom 58. Novog zakona o radu. Prava žena su ostala nepromjenjena, a novim zakonom integrirana i proširena kroz druga četiri člana. Po novom zakonu, osim obavezne naknade koju isplaćuju kantoni, poslodavac, ukoliko želi, može isplaćivati naknadu tokom porodiljskog dopusta.

Ovaj zakon prvi put uvodi i pravo na porođajno odsustvo uposlenika – oca djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju. Prava žena ogledaju se i u članu koji se odnosi na diskriminaciju, ali i članu 76, jednakost plaća, što podrazumjeva jednake plaće za rad jednake vrijednosti bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, političku i sindikalnu pripadnost, a što do sada nije bilo regulisano niti jednim zakonom u Bosni i Hercegovini.
Vlada Federacije BiH će u narednim danima, putem sredstava javnog informisanja i službene stranice Vlade Federacije BiH, objaviti integralni tekst novog Zakona o radu, kao i tekst važećeg Zakona o radu u cilju pravilnog i sveobuhvatnog informisanja javnosti, kao dio demokratskog procesa koji je usmjeren na što bolji položaj zaposlenika u Federaciji BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.