BiH

Uručeni certifikati

Trinaest sarajevskih učiteljica osposobljeno za rad u vrtićima

18/02/2020

Kada je Vlada KS odlučila ukinuti liste čekanja u vrtićima suočili smo se sa nedostakom odgajateljic

Trinaest profesorica razredne nastave u Kantonu Sarajevo uspješno je okončalo “Neformalni program za osposobljavanje učitelja za rad u predškolskim ustanovama” te od sada mogu raditi kao odgajateljice. Danas su im uručeni certifikati o stečenim kompetencijama.

Program osposobljavanja profesora/ica razredne nastave za rad u predškolskim ustanovama pokrenuli su Vlada KS i JU Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Pedagoškim fakultetom UNSA, u cilju rješavanja problema nedostatka kadra u sarajevskim vrtićima.

– Kada je Vlada KS odlučila ukinuti liste čekanja u vrtićima suočili smo se sa nedostakom odgajateljica, odnosno odgajatelja. S obzirom na to da je Pedagoški fakultet certificiran za obrazovanje odraslih, odlučili smo se za ovaj program kroz uključivanje profesora razredne nastave sa evidencije Zavoda za zapošljavanje KS – obrazložila je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić.

Po riječima koordinatorice programa i vanredne profesorice na Pedagoškom fakultetu Mirele Omerović, polaznice su prošle kroz intenzivni program u trajanju od tri mjeseca.

– One su postale certificirani stručnjaci sa stečenim kompetencijama za rad u predškolskim ustanovama i po zakonu su dobile priliku da preuzmu poslove odgajatelja – naglasila je Omerović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.