Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Trivić: Nećemo podržati Izborni zakon koji gura Dodik

jelena trivić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Jelena Trivić

Posebna sjednica narodne skupštine RS najavljena je za narednu sedmicu

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić izjavila je danas za Fenu kako je u više navrata ponovila da njena stranka neće podržati Izborni zakon koji “gura” predsjednik RS Miulorad Dodik, te da poslanici Fronta nisu podržali ovaj zakon ni u nacrtu.

–  Uopšte nije izvjesno da li će taj Dodikov Izborni zakon biti primijenjen, ali mi po njemu sigurno nećemo izaći na izbore – poručuje Trivić.

Kako kaže, stranke na vlasti na nivou BiH imale su godine i godine da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

– Nisu to uradile, pokušali su da nas zavuku u april, pa da onda kažu “eto nema vremena da se donosi novi Izborni zakon BiH, idemo po starom”. Praktično su SNSD i HDZ primarno dali u ruke (visokom predstavniku Christianu) Schmidtu Izborni zakon BiH da nameće izmjene jer oni to nisu uradili kroz redovnu parlamentarnu proceduru. Mi želimo fer i poštene izbore, a to da ih Dodik organizuje i sprovodi, a da budu fer i pošteni je kao vjerovati u Djeda Mraza. Svakako to ne možemo prihvatiti – kaže Trivić za Fenu.

Posebna sjednica narodne skupštine RS najavljena je za narednu sedmicu i na njoj bi se trebalo odlučiti o posebnom Izbornom zakonu RS, prema kojem bi ovogodišnji lokalni izbori trebalo da budu održani mimo nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.