Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u banjoj luci

Trivić: Nisam pokradena ja, nego narod; Borenović: Ako treba, idemo i u Sarajevo

jelena-trivic-ss

Ako treba, naveo je Borenović, otići će u Sarajevo pred Centralnu izbornu komisiju , od koje traže da se ponovo prebroje glasovi i ponište izbori za predsjednika bh. entiteta RS

Ne damo krađu izbora! To su poručili lideri opozicionih stranaka u RS-u na protestima u Banjoj Luci, javlja Radio Slobodna Evropa.

Centralne ulice Banje Luke bile su blokirane zbog protestne šetnje na kojoj je više hiljada simpatizera i članova opozicije zahtijevalo ponovno brojanje glasova u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

“Nisam pokradena ja, pokraden je narod RS. To im neću priznati, nikada krađu priznati neću, pogotovo narodne volje. Mi ovdje branimo ustavni poredak RS”, poručila je Jelena Trivić, opoziciona kandidatkinja za predsjednicu RS.

Trivić je u noći, nakon zatvaranja birališta 2. oktobra, proglasila pobjedu, ali je to istovremeno uradio i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Trivić i opozicione partije koje je podržavaju, tvrde da su glasovi pokradeni upravo u toku izborne noći, u gradovima Prijedor, Zvornik i Doboj.

Nebojša Vukanović došao je iz Trebinja na proteste u Banju Luku, gdje je dočekan ovacijama.

“Hvala vam Banja Luko za svaki glas. Nikada vas neću iznevjeriti. Ovo će biti druga borba, ali će svaki građanin biti uspravan i slobodan. Da su malo kraduckali pa da vas tolerišemo, ali ovo je prešlo sve granice. Ako budu brojali još dva dana, bojim se prestiće me Nešić i Selak. Nema više nikakvog smisla”, rekao je Vukanović.

Imao je poruku i za vlast.

“Sjetio sam se vladike Joanikija kada su ga pustili iz zatvora i rekao ‘veliko je zlo protiv nas, ali i mi smo se vjekovima spremali i neće biti stajanja. Neće biti zastoja dok ne oslobodimo RS. Borit ćemo se blokadom puteva, autoputeva, građanskom neposlušnoću. Neće znati gdje ću zanoćiti, gdje ću biti ujutro. Spremna sam biti 30 dana u pritvoru“, poručio je Vukanović.

Ako treba, naveo je Borenović, otići će u Sarajevo pred Centralnu izbornu komisiju , od koje traže da se ponovo prebroje glasovi i ponište izbori za predsjednika bh. entiteta RS.

“Hoćemo da otvorimo te famozne vreće i da otkrijemo pravu istinu”, poručio je Branislav Borenović, lider Partije Demokratskog Progresa (PDP), koji je ustvrdio da na protestima učestvuje više od 30.000 ljudi.

Milan Radović, zamjenik predsjenika Srpske Demokratske Stranke (SDS) rekao je da se protestima “brane volja naroda i glasova”.

“Ako budete tjerali inat Banja Luka će biti puna ljudi pa da pokažemo ko je dobio izbore”,poručio je Radović.

Učesnici su šetali od Parka “Mladen Stojanović” do Trga Krajine gdje su se obratili opozicioni lideri.

Građani su zviždali i uzvikivali “Mile lopove”, aludirajući na Milorada Dodika, lidera Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD), kao krivca za navodnu krađu glasova.

“Hoćemo fer izbore”, ” Neće ti proći”, “Bando crvena”, “Jelena Trivić, predsjednik RS”, neki su od transparenata sa protesta.