Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hiljade na ulicama

Veliki protest u Banjoj Luci, optužuju Dodika za krađu i traže da se ponove izbori

protest

Najavljeno je da će se prvo okupiti u parku „Mladen Stojanović“, a potom prošetati do Trga Krajine, centralnog gradskog trga

Članovi i simpatizeri opozicionih stranaka iz Republike Srpske (RS) učestvuju u protestnoj šetnji u centru Banje Luke, protestvujući zbog, kako kažu, izborne krađe, javlja Radio Slobodna Evropa.

Protesti su mirni, a građani zvižde i uzvikuju “Mile lopove”, aludirajući na Milorada Dodika, lidera Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD), kao krivca za navodnu krađu glasova.

Najavljeno je da će se prvo okupiti u parku „Mladen Stojanović“, a potom prošetati do Trga Krajine, centralnog gradskog trga.

Lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je da opozicija ima pravo da protestuje, ali da „nikakve šetnje po gradu neće biti”.

Na ulazu u Banju Luku policija je zaustavljala autobuse s pristalicama opozicije koji su krenuli na proteste.

Predstavnici opozicionih stranaka traže ponovno brojanje, a potom i ponavljanje izbora, posebno za predsjednika tog entiteta u BiH.

“Izbori su ustavna kategorija, ovdje branimo Ustav Republike Srpske”, poručila je pred proteste Jelena Trivić, kandidatkinja opozicije za predsjednika RS.

Trivić je u noći, nakon zatvaranja birališta 2. oktobra, proglasila pobjedu, ali je to istovremeno uradio i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Trivić i opozicione partije koje je podržavaju, tvrde da su glasovi pokradeni upravo u toku izborne noći, u gradovima Prijedor, Zvornik i Doboj.

Foto: Vladimir Šušak/BHRT

“Mi gorimo od želje da srušimo izbornu korupciju, da otvorimo vreće”, rekao je pred proteste i Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa (PDP).

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Dodik je u utrci za predsjednika tog entiteta osvojio oko 281.000 glasova.

Jelena Trivić, kadidatkinja opozicione Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, osvojila je oko 252.000 glasova ili oko 30.000 glasova manje.

Predstavnici opozicije naveli su da se radi o “narodnim protestima, a ne stranačkima” te da je “cilj sačuvati instituciju predsjednika RS-a od zloupotreba”.

Dan ranije, u srijedu 5. septembra, predali su izbornoj komisiji BiH zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova, a traže i ponavljanje izbora u Republici Srpskoj.

Kao primjer krađe navode da Trivić nije dobila nijedan glas za predsjednicu RS-a u selu u kojoj živi njena porodica.

Trivić je ranije kazala je da je na brojnim biračkim mjestima bilo “ratno stanje”, da su “upadali batinaši i da su “članovi biračkih odbora morali bježati”.

Dodik je pak kazao da je koalicija s njegovim SNSD-om na čelu pobijedila jer je “vodila ispravnu politiku i da nema ništa protiv da se prebrojavanje izvrši u skladu za zakonom”, ali i da je poništavanje i ponavljanje izbora “nerealan zahtjev”.

Tokom izbornog dana, u nedjelju, 2. oktobra, je koalicija nevladinih organizacija “Pod lupom, koja je pratila izbore, zabilježila 83 teže izborne nepravilnosti širom BiH.

Najveći broj se odnosi na proces glasanja, pomoć pri glasanju, nagovaranje na glasanje, porodično glasanje, pomaganje pri glasanju bez prateće dokumentacije, i pritiske na birače.

Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) primili su 27 prijava građana.