Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neobična situacija

Navijač uhvatio lopticu vrijednu dva miliona, to bi mu mogao biti problem

navijac

A za ovom lopticom vlada posebno velik interes jer će kao memorabilija vrijediti milione

Aaron Judge ostvario je na utakmici svojih New York Yankeesa kod Texas Rangersa ostvario 62. home run sezone i tako srušio 61 godinu star rekord Američke Lige Rogera Marisa, koji je također igrao za Yankeese. No Judge, kako to tradicija u američkom bejzbolu nalaže, neće moći sačuvati lopticu za uspomenu jer na nju ima pravo navijač koji ju je uhvatio.

A za ovom lopticom vlada posebno velik interes jer će kao memorabilija vrijediti milione. Jedan je navijač čak skočio s tribine u pokušaju da je uhvati, pa iako je prošao bez povreda, osiguranje ga je ispratilo sa stadiona.

Do loptice je pak došao izvjesni Corey Youmans, koji odlazeći s vrijednim suvenirom sa stadiona još nije odlučio hoće li je zadržati, prodati ili vratiti čovjeku čiji je udarac palicom uopće učinio tako vrijednom.

Američki stručnjaci procjenjuju da bi loptica na tržištu memorabilija zasigurno uhvatila više od milion dolara, a možda i od dva miliona. No nije potpuno jasno hoće li Youmans morati platiti porez na lopticu čak i u slučaju da je zadrži. Američki zakoni nisu potpuno jasni oko toga, ali rijetki su slučajevi kada suvenir ima toliko potencijalnu vrijednost.

U slučaju da proda lopticu, navijač će na zaradu veću od dva miliona morati platiti 37% poreza. U slučaju da je zadrži, najvjerovatnije neće morati platiti porez, ali ako se nakon njegove smrti ustvrdi da mu je ukupna imovina vrijedna više od 12 miliona dolara, i loptica će ući u oporezivi inventar, piše Fox Business.

“Bilo bi lijepo kad bih je dobio, ali to je za navijača velik suvenir. Napravio je odlično hvatanje i zaslužuje je zadržati”, rekao je sam Judge, koji se ipak nada da će naposljetku dobiti lopticu za vlastitu uspomenu.

Ako se navijač odluči vratiti je, definitivno neće morati platiti porez na nju, a klubovi znaju nagrađivati navijače koji se odluče za takav potez, samo što su nagrade poput godišnjih ulaznica također – oporezive.

sad