Ministrica prosvjete i kulture RS

Trivić: Zakon o zaštiti ćirilice ne ugrožava druge narode u RS

trivic_cirilica

Navela je da će zakon biti sačinjen poštujući ustavnost RS, odnosno BiH, i ravnopravnost jezika konstitutivnih naroda u BiH

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Natalija Trivić tvrdi da zakon o zaštiti ćirilice, čije usvajanje u identičnom tekstu i u RS i u Srbiji su nadavno najavili član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, neće ugroziti konstitutivnost druga dva naroda u tom bh. entitetu, niti značiti posebnost jednog pisma.

Navela je da će zakon biti sačinjen poštujući ustavnost RS, odnosno BiH, i ravnopravnost jezika konstitutivnih naroda u BiH.

-To nije upitno – rekla je Trivić i potvrdila da će se sutra sastati predstavnici entitetskog ministarstva prosvjete i kulture te Pedagoškog zavoda s kolegama iz Srbije u vezi s načinom kako definisati taj zakon.

Tim dokumentom se, kaže, želi zaštiti ćirilica, kao pismo koje je u upotrebi i u bh. entitetu RS i u Srbiji, kroz identične tekstove zakona, ne narušavajući konstitivnost naroda u RS.

-Ne govorimo ovdje o posebnosti jednog jezika, niti radimo nešto što je u suprotnosti sa Ustavom, ali imamo pravo da na bolji način definišemo promociju jezika, pisma, pa i sve ono što je identitet srpskog naroda – navela je Trivić.

O mogućim rješenjima u zakonu, kako je dodala, bit će riječi nakon usaglašavanja tekstova nadležnih timova RS i Srbije.

Uvjerava da zakon neće sadržavati ništa destruktivno po jezike u BiH.

Tokom nedavne posjete Vučića Banjoj Luci, Dodik je rekao da je dogovorena izrada zakona o zaštiti ćirilice u Republici Srpskoj i Srbiji.