Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trnka: Dejton je opredijelio sudbinu BiH, Brisel je obećanje boljeg života

BiH

trnka

Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, više od 20. godina opredijelio je subinu zemlje dok je, sa druge strane, Bruxelles obećanje boljeg života kojem teže bosanskohercegovači građani. Istaknuto je ovo danas na konferenciji za medije povodom najave međunarodne konferencije “Bosna i Hercegovina između Daytona i Brisela: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija koja će se u periodu od 11. do 13. septembra održati u Mostaru u organizaciji Paneuropske unije BiH okupit će više od 100 predstavnika bh. vlasti, međunarodne zajednice te paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja. Učesnici konferencije u organizaciji Paneuropske unije BiH prikazat će pozicioniranje BiH i njeno kretanje prema Evropskoj uniji i pomake koje je na tom putu napravila.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, član predsjedništva Paneuropske unije BiH Kasim Trnka kazao je kako je takav koncept iscrpljen te je godinama glavna kočnica u naporima promjena.

aa_picture_20150908_6235937_web

“Ova konferencija ima dvostruki značaj za BiH i za njeno pozicioniranje u okviru međunarodne zajednice, odnosu prema EU i državama članicama. Kada se osvrnemo na 20-godišnji period, možemo vidjeti da je u Dejtonskom sporazumu permanent društvene krize, što nas je zaustavljalo u bržem približavanju EU. Pokazalo se da dejtonski koncept onemugućuje jedan brži razvoj, jer je prenaglasio etničke zajednice a marginilizirao druge elemente”, kazao je Trnka dodajući kako je Evropska unija “shvatila da je saučesnik kreiranja dejtonskog modela stoga se odvažila pomoći BiH.”

Tome u prilog ide i činjenica kako je BiH uz pomoć međunarodnih i evropskih zvaničnika stekla uslove za instaliranje novog pristupa evropskim integracijama, istakao je Trnka.

“Pokazalo se da je Evropa spremna poduzeti neke konkretne korake, čak i finansijskim sredstvima. Drugi aspekt konferencije je pritisak na domaće vlasti, da se oni što više uhvate svoga posla kako bi u toj sinergiji građani BiH osjetili opipljive prednosti ulaska u EU. Nekih naznaka u ponašanju domaćih vlasti ima, tome svjedoči i zajednička izjava, ali i najava o usvajanju sistema koordinacije u donošenju odluka”, kazao je Trnka.

U proteklih 20 godina, prema njegovim riječima, BiH je postala “prebogata” u iskustvima sa blokadama i opstrukcijama u odlukama koje su u interesu građana BiH. Stoga je Dejton, kako je poručio, iscrpljen koncept koji nije donio nikakve značajne promjene zemlji.

“Dejton je u zadnjih 20 godina opredijelio sudbinu BiH koju danas živimo i vidimo da nije sjajana. Bruxelles je obećanje boljeg života. U Dejtonu, koji je bio nužan kompromis, ispcpljen je kapacitet i BiH mora krenuti reformama Ustava, idući ka modelu građanske organizacije države i voditi računa o osiguravaju nacionalne ravnospravnosti”, kazao je Trnka.

Nakon razgovora o europskoj perkepktivi Bosne i Hercegovine od Dejtona do Bruxellesa na predstojećoj konferenciji nakon radnog dijela bit će upriličen turistički obilazak Mostara.