Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trnka za Fokus.ba o Dodikovoj inicijativi: Ne možemo bez stranih sudija

trnka

Napadi i pritisci na Ustavni sud BiH intenzivirani su iz manjeg bh. entiteta još od odluke o zabrani Dana RS-a, a predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik u protekloj sedmici je najavio da je uvjeren da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudija.

Na ovaj Dodikov istup oštro su reagovali iz SDA istakavši da bi takav zakon bio neustavan, jer su nadležnosti i sastav Ustavnog suda BiH ustavne kategorije koje se mogu mijenjati samo izmjenom Ustava BiH.

U razgovoru za Fokus.ba profesor Ustavnog prava Kasim Trnka komentarisao je inicijativu SNSD-a i HDZ-a.

“U Dejtonskom mirovnom sporazumu je napravljeno barem 500 različitih rješenja o svim oblastima društvenog života. Dolazak do kompromisa u svim tim pitanjima je bio izuzetno težak posao i kada je taj kompromis postignut onda smo dobili maksimalno izbalansirano rješenje. Svaki pomak u jednom smjeru morao je imati odgovarajući pomak na dugom mjestu. Najbolji primjer je upravo postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH“, rekao je Trnka za Fokus.ba.

On pojašnjava da je Ustavni sud BiH zamišljen tako da u slučaju nesposobnosti predstavnika etničkih grupa da donesu određenu odluku, onda ta institucija arbitrira kako bi se odblokirali određeni procesi u državi.

“To je posebno važno ukoliko ima zastoja u procesima parlamentarnog odlučivanja. Međutim, postoji ustavni osnov po kojem Parlamentarna skupština BiH može donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, ali jedino o tome da se na drugačiji način biraju sudije na čijim su pozicijama sada stranci“, naglasio je Trnka.

Da bi strane sudije napustile Ustavni sud BiH, potrebna je većina u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Budući da je s druge strane kao protuteža učešću stranaca u Ustavnom sudu BiH princip entitetskog glasanja koji daje najšira moguća ovlaštenja entitetima, a pogotovo Republici Srpskoj koja je nacionalno homogena, oni onda imaju neograničenu mogućnost blokade procesa odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, a samim tim i svih institucija u BiH. Pomjeriti strane sudije a istovremeno ostaviti entitetako glasanje, bilo bi jedna potpuna neravnoteža u ustavnom poretku i imalo bi dalekosežne posljedice. Prema tome, ako bi postojala saglasnost da se ukine entitetsko glasanje i da se ukinu stranci u Ustavnom sudu BiH, to je onda po mom mišljenju uredu“, naveo je Trnka.

Mišljenja je da će strane sudije vremenom svakako morati napustiti BiH te da će domaće sudije morati zauzeti te pozicije.

“Ranije je bilo stranaca i u nekim drugim institucijama pa su oni polako napuštali te institucije. Ja sam definitivno za to da strane sudije odu iz BiH, ali ne može se jedan temelj ukinuti, a drugi ostaviti. Tu se mora pažljivo raditi i ići korak po korak kako bi se usavršio ustavni sistem.

Kada budu prisutni demokratski mehanizmi prevazilaženja blokade, onda nam ne trebaju strane sudije. Zasad nemamo demokratske mehanizme za prevazilaženje blokade osim Ustavnog suda BiH u kojem su i stranci. Prije odlaska stranih sudija moramo napraviti sistem koji može samostalno funkcionirati“, zaključio je Trnka u razgovoru za Fokus.ba.