uzurpacija institucija

Trojka poziva Kajganića: Procesuirati one koji su naprasno prešli pod okrilje SDA

trojka fena

U Trojci smatraju da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene

SDP, NiP i Naša stranka pozvali su glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića da javnost obavijesti o radnjama koje državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji te zbog podrivanja pravnog poretka.

U saopćenju za javnost te tri stranke navode da informisanje javnosti smatraju nužnim naročito u svjetlu posljednjih dešavanja gdje su prilikom objavljivanja imena sankcionisanih osoba detaljno opisane kriminalne radnje za koje se terete. Zloupotreba javnih institucija i saradnja sa kriminalnim organizacijama u cilju opstanka na vlasti pojedinih političkih stranaka, kako su ocijenili, skandalozna je pojava neprimjerena i za društva sa najnižim stepenom demokratske prakse.

– Jasno nam je da Tužilaštvo ne može iznositi specifične detalje vezane za istrage, ali može javnost upoznati o stepenu angažovanosti i fazi u kojoj se pojedini slučajevi nalaze – navodi se u saopćenju.

Trojka poziva Kajganića da odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz Bosansko-podrinjskog kantona.

– Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog zastupnika bio presudan za osiguranje SDA-ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a – ističu u saopćenju.

U Trojci smatraju da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene.

– Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima. Očekujemo da Kajganić prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke. Očigledno je da dokazi postoje, samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača – zaključuje se u saopćenju.