skočili u smrt

Završena istraga: Poznato zbog čega se ubila četveročlana porodica u Švicarskoj

svicarska

Porodica je umrla 24. marta prošle godine u švicarskom Montreuxu

Slučaj samoubistva četiri člana jedne porodice koji je šokirao čitavu Švicarsku sada može biti zatvoren nakon što su istražitelji otkrili kako su odrasli članovi taj događaj – planirali.

Policija je isključila mogućnost intervencije izvana, a kažu da odrasli članovi porodice, koji su preselili iz Francuske u Švicarsku dvije godine prije kobnog događaja, nisu davali nikakve znakove da razmišljaju o samoubistvu, piše BBC.

Porodica je umrla 24. marta prošle godine u švicarskom Montreuxu.

Osmogodišnja djevojčica, 15-godišnji dječak i njihovi otac i majka, kao i sestra blizanka od majke, skočili su iz svog stana na sedmom spratu zgrade.

Dječak je bio u komi, ali uspio se oporaviti od ozbiljnih ozljeda. Ne sjeća se tog dana, kažu istražitelji.

Forenzički dokazi nisu upućivali na znakove borbe prije smrti, a autopsije nisu pokazale tragove droge u tijelima poginulih.

Nakon godinu dana istrage, švicarske vlasti kažu da su majka i njena sestra bile duboko opsjednute teorijama zavjere. Policija je tokom pretrage njihova stana našla gomile pažljivo organizirane i spremljene hrane, lijekova i higijenskih potrepština. Porodica je stan rijetko napuštala, a djeca su se školovala kod kuće.

Dvije žene gajile su duboku sumnjičavost prema vladi i lokalnim vlastima, kažu istražitelji, a djecu su odgojile da vjeruju kako je svijet neprijateljsko mjesto.

Njihova uvjerenja samo su očvrsnula tokom pandemije covida-19 i nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Pretraga stana i elektronskih uređaja otkrila je da je kolektivno samoubistvo bilo pažljivo planirano, čak i uvježbavano.

Odrasli su navodno čekali, piše u policijskom izvještaju, da stigne pravi trenutak kako bi otišli, vjerovali su, u bolji svijet i dalje od ovog svijeta kojeg su se bojali.

Tragično je što su kao pravi trenutak izabrali onaj kada im je na vrata pokucala lokalna policija kako bi provjerila je li s porodicom sve u redu.

Policija je tog jutra stigla pred stan kako bi podsjetili oca porodice da mora otići na sastanak s lokalnim obrazovnim tijelom. Trebali su razgovarati o obrazovanju njegova sina, koji se obrazovao kod kuće. Otac prethodno nije odgovorio na nekoliko pisama s pozivom na sastanak.

Porodica policiju nije pustila u stan, a bili su mrtvi nekoliko minuta kasnije.