Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozdravili preporuku EK

Trojka: U posljednjih godinu BiH napravila veći napredak nego u prethodnih deset godina

trojka nikšić, forto, konaković
Foto: Fena

“To je bilo jedno od naših najvećih predizbornih obećanja građanima i jedan od najvećih političkih ciljeva koje smo planirali ostvariti”, stoji u saopćenju Trojke

Stranke Trojke (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) pozdravile su najavu otvaranja pregovora s Evropskom unijom, nakon izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen da će EU dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora, te da je BiH u posljednjih godinu dana napravila veći napredak na EU putu nego u prethodnih deset godina.

-To je bilo jedno od naših najvećih predizbornih obećanja građanima i jedan od najvećih političkih ciljeva koje smo planirali ostvariti. Najavljeno otvaranje pristupnih pregovora nesumnjivo bi se odrazilo na kvalitetu života naših građanki i građana, a ta kvaliteta će rasti kako budemo dodatno usklađivali bh. standarde s evropskim, sve do konačnog punopravnog članstva – navode stranke Trojke.

Također, dodaju da je vrlo važno što bi se otvaranjem pristupnih pregovora dodatno širio evropski, zapadni utjecaj u BiH, te bi mogućnosti drugih globalno-političkih utjecaja bile smanjene na najmanju mjeru.

-Posebno smo zadovoljni činjenicom da je EU prepoznala naše napore u posljednjih godinu dana i želimo reći da su jedini kvalitativni pomak u strukturi vlasti u odnosu na prethodnu upravo stranke Trojke. Nedostajala je na bh. političkoj sceni strana otvorena za pregovore, strana koja je znala o čemu se može, a o čemu ne može postići dogovor i nerješive probleme mudro ostavljala po strani dok za njih dođe vrijeme. Mi, stranke Trojke, bili smo ta strana. Znali smo dobro da će tek otvaranjem pristupnih pregovora moći biti otvorene neke druge vrlo važne teme o kojima do sad nije bilo konsenzusa – navode stranke Trojke.

Dodaju da ih je njihov pristup strpljivog vođenja odgovorne politike izlagao lažima i optužbama tzv. patriota bez pokrića, “ali sve je to mala žrtva za veliko dobro koje smo postigli”.

-Nastavljamo dalje, ovo je dosad najvažniji korak na našem putu ka EU, ali ne i najvažniji u cijelom procesu priključenja. Odmah nastavljamo dalje, do što skorijeg članstva u društvu najnaprednijih – poručili su iz Trojke.