Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tufekčić tvrdi da prava Srba nisu ugrožena, Dunović nudi rješenje za Dom naroda

dom naroda pfbih3

Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Federalnog parlamenta pripremila je odgovor za Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema kojem, po riječima predsjednika Jasenka Tufekčića, prava Srba, uključujući i pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, nisu ugrožena u Federaciji BiH odnosno u Domu naroda.

Zakonodavno-pravna komisija je, naime, zasjedala danas u Sarajevu jer je iz Ustavnog suda BiH zatraženo očitovanje iz Federalnog parlamenta na navode iz zahtjeva koji su tom sudu nedavno uputili Radovan Višković i grupa drugih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (RS). Oni traže da Ustavni sud BiH preispita ustavnost svih zakona i ostalih pravnih akata, koje je Parlament Federacije BiH usvojio od konstituiranja 2014. godine. Naveli su da je Parlament FBiH, odnosno aktuelni saziv Doma naroda, sve od konstutuiranja kršio Ustav jer su propisi donošeni uprkos tome što delegatski Klub Srba nije brojčano popunjen na potrebnih 17 delegata, po koliko imaju druga dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

Time su prekršeni principi pariteta i konstitutivnosti srpskog naroda u FBiH, a onemogućeno je i da Srbi u punom kapacitetu koriste u Domu naroda mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, naveli su poslanici iz RS-a, četvrtina od ukupnog broja u Narodnoj skupštini, u obraćanju Ustavnom sudu BiH.

Što se tiče današnje sjednice Zakonodovano-pravne komisije federalnog Doma naroda, predsjednik Jasenko Tufekčić je rekao da će suština odgovora Sudu biti da Srbima, kao ni ostalim konstitutivnim narodima, ni po kom osnovu nisu ugrožena prava u Domu naroda Federalnog parlamenta. Tufekčić je napomenuo da je sjednici Komisije prisustvovao potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (imenovan iz reda srpskog naroda na tu funkciju), kao i da su bili pozvani dopredsjedavajući Doma naroda Drago Puzigaća (imenovan također iz reda Srba na tu dužnost) te predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda Slaviša Šućur.

Tufekčić je, u prilog tvrdnji da prava nijednog naroda nisu ugrožena, naveo da Srbi u Domu naroda Federacije, koji u aktuelnom sazivu Doma imaju 13 delegata, mogu s 12 ljudi (kao dvotrećinskom većinom od propisanog broja) pokrenuti bilo koje pitanje vezano za vitalni nacionalni interes, kao i da to mogu činiti putem dopredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, kao i član Komisije Aner Žuljević, smatraju, pak, da pripremljeni odgovor iz federalne Zakonodavno-pravne komisije nije dobar jer „ne pokriva neka bitna pitanja“.

Dunović smatra da se povodom zahtjeva poslanika iz RS-a treba fokusirati na činjenicu (iz Ustava BiH) da se zahtjevi za ocjenu ustavnosti podnose Ustavnom sudu BiH u slučaju sporova između dva entiteta, a u ovom slučaju, spora između Federacije BiH i Republike Srpske nema, smatra on, niti je ugrožen bilo kakav interes Republike Srpske.

Delegatski klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta jeste kadrovski nepopunjen i taj problem treba riješiti, i za ubuduće, rekao je Dunović koji ističe da je on jedini političar u poslijeratnoj BiH koji je rješenje za ovaj problem, politički neutralno, predložio još prije skoro godinu dana Federalnom parlamentu, ali da ni do danas nije razmotreno.

Delegati se u Dom naroda Federalnog parlamenta imenuju od zastupnika izabranih u kantonalne skupštine, a nakon izbora 2014. godine ispostavilo se da u kantonalnim skupštinama nema dovoljno izabranih Srba da bi se mogao brojčano kompletirati njihov delegatski klub u Domu naroda Federalnog parlamenta, podsjetio je Dunović.

Napominjući da se slična situacija može dogoditi i drugim konstitutivnim narodima, on je predložio da se amandmanom na Ustav FBiH propiše da se jedino u ovakvim slučajevima, nedostajući broj popunjava kandidatima koji na izborima nisu prošli u kantonalne skupštine, ali su članovi političkog subjekta koji je dobio najviše izbornih glasova i uz to su pripadnici naroda čiji delegati nedostaju u Domu naroda.

Ovaj Dunovićev prijedlog će razmotriti Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Federalnog parlamenta, rekao je predsjednik Jasenko Tufekčić nakon današnje sjednice, uz napomenu da će u razmatranje biti uključena i druga parlamentarna tijela.