Tukovi i još nekoliko prijedorskih naselja zaraženo ptičijom gripom

Stanovnici prijedorskih naselja Tukovi i Stari Grad zaboravljeni

Područje prijedorskog naselja Tukovi i mjesta koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, kao i nasenje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašeni su danas se kao područje zaraženo ptičijom gripom.

Urbano područje grada Prijedora se također proglašava kao područje ugroženo od ptičijeg gripa, saopćeno je nakon što je danas gradonačelnik grada Prijedora organizovao sastanak sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta Republika Srpske „Dr Vaso Butozan“ i predstavnika Centra za suzbijenje ptičijeg gripa za područje grada Prijedora.

Komisija Centra za suzbijanje pričijeg gripa za područje grada Prijedora je donijela plan mjera zaštite od ptičjeg gripa za područje grada prijedora koje određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičijeg gripa na području grada Prijedora.

Sve nadležne republičke institucije kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičijeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti.

– Obavezuju se svi vlasnici peradi da preduzmu sve mjere naložene od strane nadležne veterinarske inspekcije, i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuće ptica i domaće peradi – navedeno je u saopćenju

Nakon postavljanja sumnje na prisustvo influence ptica u naselju Tukovi na području grada Prijedora, juče u kasnim popodnevnim satima od strane nadležne laboratorije potvrđeno je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip H5.

Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad.

Odmah po potvrđivenju bolesti održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta Republika Srpske. „Dr Vaso Butozan“.