Turčilo: U BiH mali broj visoko digitalnih medija koji prate trendove

turcilo

U Bosni i Hercegovini postoji mali broj visoko digitalizovanih medija koji prate trendove, dok postoje i mediji koji su još u ‘preddigitalnom dobu’ prema metodama rada, ali i finalnim proizvodima – kazala je profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo na Konferenciji “Digitala Press” u organizaciji Fondacije Dokukino koja je danas počela u Sarajevu.

Dvodnevna Konferencija “Digitala Press” namijenjena je novinarima u BiH kojima su potrebne dodatne vještine za korištenje digitalnih i online alata i društvenih mreža u svakodnevnom radu.

Profesorica Turčilo istakla je da je investiranje u digitalne medije investiranje u budući profit, nakon što mediji postane kvalitetniji. Naglasila je da bh. publika često i ne primjećuje da li mediji prate trendove, jer ni oni nisu dovoljno “digitalno” pismeni.

Da bi se situacija popravila, Turčilo smatra da je potrebno zadovoljiti nekoliko različitih uslova, a to su medijski i ‘nemedijski’.

– Kada kažem nemedijski, mislim na provođenje procesa digitalizacije u BiH općenito, ali i na ‘3G’ mrežu. Međutim, vlasnici medija moraju znati da je digitalizacija investiranje u napredak, a ne trošak kazala je.

Izvršna partnerica za BiH Fondacija Dokukino Vanja Spaho kazala je da je Konferencija “Digitala Press” jedan od programa kojima pokušavaju da promijene današnje društvo.

– Ovog puta, to činimo ulažući u novinare i pomažući im da kvalitetnije rade u digitalnom dobu, da lakše dolaze do informacija, da rjeđe objavljuju informacije koje nisu istinite, ali i da kvalitetnije predstave svoj rad na društvenim mrežama – pojasnila je Spaho te izrazila nadu da će taj program biti nastavljen i naredne godine.

Među panelistima prvog dana Konferencije su novinar BBC-a Aleksandar Miladinović, urednik portala šatro.info Haris Dedović, novinarka TV N1 Naida Kundurović i urednica beogradskog magazina Nova ekonomija Biljana Stepanović.

Drugog dana konferencije predviđene su praktične radionice za usavršavanje korištenja digitalnih alata i društvenih mreža, osposobljavanje novinara da lakše prepoznaju lažne vijesti na internetu, ali i da svoj rad predstave putem društvenih mreža.

Među učesnicima konferencije je više od 40 novinara i urednika medija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Digitala.Press koji na svojoj online platformi nudi i besplatne video tutorijale za savladavanje osnovnih digitalnih vještina i društvenih mreža.

Uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, program Digitala.Press vodi regionalna Fondacija Dokukino, koja u Crnoj Gori, na Kosovu i u Srbiji radi pod imenom Propulsion i specijalizirana je za kampanje koje promovišu ulaganju u dobrobit društva.

Riječ je o komunikacijskoj agenciji koja sarađuje s međunarodnim institucijama, organizacijama civilnog društva, a s najvećim kompanijama regiona razvija programe ulaganja u društvo kroz materijalnu i mentorsku podršku mladim ljudima koji imaju ideje koje će oblikovati budućnost regiona.