Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Turističkim vodičima dozvoljen rad, ali turista nema

sarajevo vjecna (1)

Regionalne maršute, znači naše susjedne Srbija, Hrvatska, Slovenija, pa čak do Makedonije, to su prve rute koje bi se mogle ostvariti

Članovi Udruženja turističkih vodiča iz Sarajeva okupili su se danas u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo, gdje su performansom “Pričam ti u prazno” poručili Vladi Kantona Sarajevo kako im je neophodna pomoć za spašavanje turističkog sektora.

Turističkim vodičima zbog pandemije koronavirusa nije zabranjeno obavljati registrirane djelatnosti, ali zbog situacije uzrokovane koronavirusom, jednostavno nisu u mogućnosti da ih obavljaju, jer turista nema. A pomoć im je neophodna.

“Mi ukoliko ne dobijemo neku podršku, bićemo primorani da uništimo taj cijeli sektor. Konkretno, u mojoj firmi je zaposleno šest ljudi. Još uvijek niko nije otpušten, ali je pitanje momenta kad će se to desiti”, ističe turistički vodič i vlasnik turističke organizacije Edin Ogrešević.

Ministar turizma Hrvatske Gari Kapeli najavio je da će zbog velikog interesa uskoro otvoriti i granice za turiste iz Evropske unije, ali i za turiste iz Bosne i Hercegovine. Iz Udruženja hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine smatraju da je rješenje u komšijskoj solidarnosti.

“Regionalne maršute, znači naše susjedne Srbija, Hrvatska, Slovenija, pa čak do Makedonije, to su prve rute koje bi se mogle ostvariti. Sve ostalo je nerealno za ovu godinu što se tiče nekog masovnijeg dolaska turista”, kaže predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je 20. marta uputila inicijativu da od uplaćenih boravišnih taksi bude izdvojen milion konvertibilnih maraka za pomoć turističkim radnicima kojima je to najpotrebnije.

“Vlada je reagovala, dala je saglasnost. Međutim dobili smo zadatak da se oformi komisija i da se razrade kriteriji. Poslali smo ove sedmice urnek kriterija i javnih poziva. Tako da bi ta inicijativa trebala biti sutra na sjednici vlade”, ističe predsjednica TZ KS Azra Džigal.

Ako inicijativa dobije podršku na sutrašnjoj sjednici, pravo na pomoć imat će incoming agencije, hotelijeri i turistički vodiči.