sarajevo

Turković i Field: Potpisati sporazum o nastavku trgovine BiH i Velike Britanije

turkovic (1)

Razgovaralo se i o usvajanju Revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, Povjerenstvu za NATO integracijski proces BiH, te aktualnim regionalnim pitanjima

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewom Fieldom.

Tom prigodom ministrica Turković je zahvalila na pomoći i potpori koju UK daje Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima BiH.

Veleposlanik Field je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje važnost reformskim procesima u BiH i najavio nastavak provedbe britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su i mišljenja o aktualnom stanju izazvanom pandemijom COVID-19.

Veleposlanik Field iskazao je zahvalnost ministrici Turković i MVPBiH na dosadašnjim aktivnostima i brifinzima veleposlanika akreditiranih u BiH o pitanjima vezanim za pandemiju COVID-19.

Na sastanku je bilo riječi i o održavanju Lokalnih izbora u BiH. Zaključeno je da su predstojeći izbori u BiH, a posebno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, osobito važni za europski put Bosne i Hercegovine.

Razgovaralo se i o usvajanju Revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, Povjerenstvu za NATO integracijski proces BiH, te aktualnim regionalnim pitanjima.

Veleposlanik Field je tijekom susreta izvijestio o skorom dolasku istaknute britanske sutkinje Joanne Korner u BiH, koja će predstaviti izvješće o provedbi preporuka za unapređenje procesuiranja ratnih zločina u BiH.

Izvijestio je ministricu Turković i o promjenama u strukturi britanske vlade. Naime, nedavno je uspostavljen novi odjel britanske vlade, Ministarstvo za vanjske poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) koji će, među ostalim, biti potpora i našoj zemlji na otvaranju novih radnih mjesta, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Sugovornici su se složili da je potrebno finalizirati aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, budući da ta zemlja više nije članica EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.