Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"srbija da reaguje"

Dodik u Beogradu obavijestio Vučića o “ratnim planovima Sarajeva”

vucic dodik (1)

Član Predsjedništva BiH iznio je niz konstrukcija vezanim za navodnu pripremu rata protiv RS i srpskog naroda u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o planu SDA da ukine RS i udalji Srbiju kao garanta Dejtonskog sporazuma, te da očekuje od Srbije da zaštiti RS zbog, kako je rekao, čestih prijetnji ratom iz Sarajeva.

On je, nakon sastanka sa Vučićem u Beogradu, rekao novinarima da želi da jasno naglasi da RS očekuje podršku Srbije i da je potpuno uvjerena da ta podrška neće izostati u svakom pogledu.

Dodik je naveo da je upoznao Vučića o činjenici da RS na svaku pojavu negiranja RS ili napad na Srbiju iz Sarajeva gleda kao na dio jednog organizovanog plana koji je promovisan putem deklaracije SDA, a to znači da nema RS, a time ni srpskog naroda u BiH.

“Oni pokušavaju da to malo utihnu, da to prolazi `ispod radara`. Ali, u svakom slučaju mi koji se bavimo ovakvim poslovima moramo da imamo na umu da je svaka pojava koja objašnjava da treba razvlastiti Srbe i Hrvate u BiH iz usta bilo kog Bošnjaka, dio njihovog zajedničkog plana”, rekao je Dodik.

On je naveo da taj plan podrazumijeva da se ukine RS i obračuna sa srpskim narodom time što bi znatan broj ljudi, kako oni računaju u Sarajevu, morao da izađe iz RS.

Dodik kaže da je prenio Vučiću da mu to liči na pristup koji ide ka sljedećem – “odmakni Srbiju, tuži je za genocid, napravi je neodgovornom i isključi iz procesa garanta Dejtonskog sporazuma, tako da mi ostanemo sami, kako bi raščistili tu situaciju u BiH, ako treba i ratom, kako oni to često kažu”.

On je rekao da je htio da Vučiću prenese da ne može niko da preduzme nikakvu legitimnu vojnu operaciju u BiH, jer ako se žele angažovati Oružane snage, mora se dobiti odobrenje u Predsjedništu.

“Ali, dok ja tamo sjedim, takve odluke nikad neće biti. S druge strane, ako želite da policijom interveništete iz Federacije BiH u RS, onda imate problem sa odredbom Dejtonskog sporazuma koja kaže da policijske snage jednog entiteta ne mogu da pređu na prostor drugog bez saglasnosti tog entiteta. Što znači da bi to bila čista agresija i da se ništa ne bi moglo preduzimati”, rekao je Dodik.

On je naveo da bi sve to bilo nelegalno i da bi moglo da se odvija u okviru paravojnih i nekih drugih operacija, koje zamišljaju u Sarajevu da bi nešto učinili.

“Time ja smatram da je potpuno legitimno i legalno da i Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma sa svojim snagama ima pravo za bilo kakvim pokretom te vrste i da to legitimiše kao pravo Srbije da zaštiti srpski narod gdje god se on nalazi u skladu sa strategijom koju je nedavno usvojila”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kaže da je prenio Vučiću da je BiH potpuno inertna, da je struktura na nivou BiH potpuno nezainteresovana za rješavanje problema, te da je konceptom kojim se pokušavaju rješavati ti problemi, apsolutno nemoguće obezbijediti napredak u tom smislu.