Šef diplomatije Danske u posjeti

Turković i Kofod: Izbori moraju biti održani u skladu sa zakonom

kofod i turkovic (1)

Ministar Kofod je kazao da je za Dansku od izuzetne važnosti da se izbori u BiH održe u skladu s međunarodnim normama, a i zakonima te je najavio da će Danska kroz različite organizacije pružiti podršku i to njihovo čvrsto stajalište

Ministar vanjski poslova Kraljevine Danske Jeppe Kofod boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje će se susresti s bh. dužnosnicima kako bi potvrdio, kazao je, posvećenost te zemlje sigurnosti i prosperitetu BiH.

Ovo je prva posjeta BiH nekog šefa diplomatije Danske u posljednjih 20 godina, a u pitanju je zemlja koja je nezavisnu i suverenu BiH priznala 7. aprila 1992. godine i s kojom postoje dobri, razvijeni bilateralni odnosi uz mogućnost razvoja u ekonomskom smislu.

On je nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković potvrdio da je Danska ostaje partner BiH za očuvanje sigurnosti i stabilnosti.

Šefovi diplomatija dvije zemlje razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i u BiH, a ministrica Turković je važnim ocijenila da postoji precizno razumijevanje o ozbiljnosti i uzrocima konstantnih prijetnji stabilnosti, ne samo BiH nego i cijelog zapadnog Balkana.

Napomenula je da kriza iz Ukrajine već ostavlja traga i svaka daljnja eskalacija može dodatno ugroziti i stabilnost cijele Evrope zbog čega su ministri uputili zajednički poziv na prekid ruske invazije na Ukrajinu i pružili podršku odbrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta Ukrajine.

– Očekujemo uskoro i nove kontakte sa Evropskom unijom na najvišem nivou. Naš prioritet je dostizanje kandidatskog statusa. Trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i unutar EU može doći do punog razumijevanja koliko bi takav korak značio za stabilnost i napredak BiH, za relaksaciju odnosa i za fokusiranje na reforme i evropski put – podvukla je.

Mišljenja je da bi u izbornoj godini to bio signal i poruka građanima da se stremljenje ka EU isplati, da je evropska perspektiva realnost te da stoga na izborima biraju one koji su spremni raditi i koji rade na reformama i članstvu u Evropskoj uniji.

Ministar Kofod je istaknuo da se rat vratio u punom jeku i podsjetnik je šta ratovi donose Evropi te smatra da svi moraju stajati zajedno kao demokratije koje poštuju stabilnost, mir i sigurnost te se zajednički suprotstaviti zvjerstvu i teškim kršenjima međunarodnog prava u Ukrajini.

Izrazio je zabrinutost zbog značajnih implikacija za Evropsku uniju i postupanje Rusije kao i zbog skorašnjih izjava koje su bile prisutne u BiH, a koje prijete da poremete ravnotežu sigurnosti i saradnje zbog čega je kazao da je potrebno učiniti sve kako bi se podržala demokratska BiH.

Sagovornici su konstatirali da je održavanje demokratskih izbora koje je Centralna izborna komisija raspisala za 2. oktobra, neupitno, a ministrica Turković je kazala da svaki pokušaj onemogućavanja tog procesa znači podrivanje i Dejtonskog mirovnog sporazuma i postignutog napretka.

– Važno je poštovanje zakona u BiH te naši susjedi ne bi trebali odlučivati o izborima koji se dešavaju u njihovoj susjednoj zemlji, kao što ni mi nemamo pravo da se miješamo u interne stvari drugih zemalja – podvukla je.

Ministar Kofod je kazao da je za Dansku od izuzetne važnosti da se izbori u BiH održe u skladu s međunarodnim normama, a i zakonima te je najavio da će Danska kroz različite organizacije pružiti podršku i to njihovo čvrsto stajalište.

Kada su pitanju bilateralni odnosi, BiH je tokom 2021. godine u Dansku izvezla robe u vrijednosti od 50 miliona KM, a uvezla robe u vrijednosti od 55 miliona KM. Ukupna direktna strana ulaganja (FDI) iz Kraljevine Danske iznosila su 33,1 milion KM.