Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Sarajevu

Turković i Osmani: Uputiti zajednički apel za ubrzanje evropskih integracija

osmani turkovic (1)

Ministar Osmani je kazao da je sigurna, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine najvažnija za njene građane, ali u regionalnom kontekstu ta stabilnost je u direktnom interesu svih zemalja okruženja posebno neposrednih susjeda

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije Bisera Turković i Bujar Osmani ocijenili su danas u Sarajevu da je ruska invazija na Ukrajinu jasno i nedvosmisleno naglasila potrebu kohezije zemalja zapadnog Balkana u njihovoj opredijeljenosti na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Dvije zemlje imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja, dijelile su burnu prošlost, a sada obje teže ka mirnoj i prosperitetnoj zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji i NATO-u, a za nekoliko dana, tačnije 26. aprila, navršit će se 30 godina od kada je Sjeverna Makedonija priznala obnovljenu nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno na pres-konferenciji organiziranoj nakon susreta ministara u okviru prve Osmanijeve službene posjete BiH, da ekonomska saradnja nije na zadovoljavajućem nivou, jer godišnja razmjena iznosi 200 milina dolara i nedovoljna je te da bi trebao razvijati saradnju u oblasti metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije.

Šefovi diplomatija kažu da imaju saglasnosti posebno kada je riječ o situaciji u ovoj regiji, ali i u Evropi, nakon ruske agresije na Ukrajinu, nedvosmisleno osuđujući nasilje u Ukrajini, no izražavajući bojazan da takva situacija može destabilizirati i ovaj dio Evrope.

– Izvodljivo i jedino trajno rješenje za zapadni Balkan, koje će odagnati i tu vrstu rizika koji se sada javlja je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u – kazala je Turković koja je dodala da je u Briselu i evropskim prijestonicama porasla svjesnost da se mora ubrzati napredak država ka članstvu, reafirmirati proširenje te da odugovlačenje samo ohrabruje one koji žele preko Balkana destabilizirati cijelu Evropu.

Mišljenja je da je najefikasniji način na koji Evropska unija može odgovoriti na potencijalnu destabilizaciju Balkana da uvaži do sada postignuti napredak, a on nije zanemariv i omogući svakoj od država da učini presudne korake ka članstvu u Uniji.

S tim vezi, Turković je podržala ideju Osmanija da se okupe ministri vanjskih poslova iz zemalja regije i u novim okolnostima, uputi zajednički apel za ubrzanjem evropskih integracija.

Ministar Osmani je kazao da je sigurna, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine najvažnija za njene građane, ali u regionalnom kontekstu ta stabilnost je u direktnom interesu svih zemalja okruženja posebno neposrednih susjeda.

– Sjeverna Makedonija bezrezervno podržava NATO i EU aspiracije BiH te se nadam da će uskoro dobiti kandidatski status za članstvu u EU. Iako mi više od 15 godina imamo taj status on je poticaj za reforme koje su od suštinskog značaja za građane – poručio je Osmani.

Ministri su razgovarali o boljoj transportnoj povezanosti Sarajeva i Skoplja, koja nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno utiče i na nivo ekonomskih odnosa te je izražena nada da će biti prostora i da se konačno uspostavi i avionska linija Skoplje-Sarajevo.