ministrica se pravda

Turković ne zna čemu žurba: Imenovanje tima za Trgovsku goru bi nas skupo koštalo

Sarajevo: Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije
04.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predsjenistva Stranke demokratske akcije (SDA). Bisera Turkovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U čemu je tolika žurba, pita ministrica, ako Republika Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče okoliša na lokalitetu Trgovska gora, a koja je, po međunarodnom pravu, dužna dostaviti Bosni i Hercegovini na usaglašavanje

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da bi imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru dupliciralo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja.

– Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se, mimo redovnih prihoda, posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad, neprimjereno je u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje vratiti izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju – rekla je Turković, navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Važno je napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa, da je na prijedlog ministra Staše Košarca Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora (21.05.2020), da uz Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i da se sada nastoji osnovati ekspertna grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje pravno savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova.

Uz to, u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda je nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Sve se pravdalo žurbom – kazala je također Turković.

U čemu je tolika žurba, pita ministrica, ako Republika Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče okoliša na lokalitetu Trgovska gora, a koja je, po međunarodnom pravu, dužna dostaviti Bosni i Hercegovini na usaglašavanje.

– Postavlja se pitanje – pa što će nam raditi sva ta tijela koja imamo ako mi nastavimo sa formiranjem i plaćanjem novih i novih komisija kojima ćemo davati različita imena? Nije li došlo vrijeme da počnemo da se odgovornije ponašamo prema limitiranim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju? – rekla je ministrica vanjskih poslova BiH.